media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Фестивал памети

Основни циљ Фестивала памети јесте да пружи шансу учесницима да покажу колико су креативни и колико су способни за логичко размишљање и закључивање. Знање стечено у школи је добра полазна основа, али то знање треба креативно применити у пракси. За надпросечне резултате, неопходно је имати поверење у сопствене вредности, тј. самопоуздање и креативни начин размишљања, заснован на смелим и новим идејама, уз пуно маште и довитљивости. Фестивал памети подстиче учеснике да изађу из шаблона (out of the box), да размишљају одважно и маштовито, без аутоцензуре, да верују у себе и своје креативне способности.

Основа Фестивала:
Теорија дуалитета и доминације леве хемисфере мозга (аутор: prof. dr Roger Sperry, Универзитет у Чикагу, добитник Нобелове награде за медицину 1981), као и GAME модел (аутор: др Здравко Живковић, Факултет Техничких Наука, Универзитет у Новом Саду). Реализација Фестивала путем креативне слагалице DORIS (званично најбоља слагалица у 2009. години према оцени америчког часописа за креативне игре GAMES).

У оквиру реализације пројекта одржавају се креативне радионице, што подразумева обилазак свих региона који су укључени у пројекат, односно појединих средњих школа у тим регионима, с циљем подизања креативности и иновативности код деце средњошколског узраста. Након тога, рангирају се или вреднују најкреативнији ученици и организује се финална манифестација Фестивала памети.

Слоган Фестивала је „Пробуди своју креативност – размишљај иновативно”.
Учесници Фестивала су ученици средњих школа из АП Војводине и више европских региона с којима постоји сарадња из области образовања и других области заједничког интереса.
Партнер у реализацији фестивала је Менса Србије – Нови Сад.
Финансирање Фестивала из буџетских средстава Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Предвиђен износ за 2016. годину јесте 400.000,00 динара.

Контакт:
Здравко Живковић, саветник,
тел: 021/487 4516, имејл: zdravko.zivkovic@vojvodina.gov.rs

Учесници и награђени у пројекту

11.04.2017