media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Srednje obrazovanje i vaspitanje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini


Nakon osnovnog obrazovanja, mladima u AP Vojvodini su na raspolaganju gimnazije, stručne škole, mešovite škole, srednje umetničke škole i srednje škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Postoji ukupno 119 redovnih javnih srednjih škola i 10 srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, u 40 lokalnih samouprava.
U okviru redovnog srednjeg obrazovanja, nastava se održava na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku. Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, status nacionalne manjine ostvaruju i pripadnici romske nacionalne manjine, ali nastava na ovom jeziku nije organizovana u srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine. Nastava na jezicima nacionalnih manjina je organizovana u 17 lokalnih samouprava, odnosno 41 srednje škole: u 8 gimnazija, 24 stručnih škola, 7 mešovitih škola i u 2 umetničke škole.
U gimnaziji, koja može biti opšta i specijalizovana, se stiče obrazovanje za dalje školovanje u visokoškolskim ustanovama u trajanju od četiri godine.
U stručnoj školi se stiče srednje obrazovanje za rad i dalje školovanje u trajanju od tri, odnosno četiri godine, a takođe može da se stiče i specijalističko i majstorsko obrazovanje u trajanju od godinu dana do dve godine i drugi oblici stručnog obrazovanja: obrazovanje za rad u trajanju od dve godine, stručno osposobljavanje i obuka do godinu dana. Nastava u ovim školama obuhvata i praktičan rad.
U srednjoj umetničkoj školi se stiče srednje obrazovanje za rad i za dalje školovanje u trajanju od četiri godine, koju pohađaju učenici s posebnim sklonostima za muziku, balet ili likovnu oblast.
U mešovitoj školi je pored gimnazijskog obrazovanja organizovano i stručno ili umetničko obrazovanje. Na ovaj način je smanjena potreba za formiranjem izdvojenih odeljenja van matičnih stručnih škola, odnosno gimnazija.
Srednje škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom obavljaju delatnost srednjeg obrazovnja u trajanju od dve, tri ili četiri godine u okviru više područja rada i, pre svega, podrazumevaju obučavanje za posebne zanate.
Na teritoriji AP Vojvodine postoji i 26 privatnih srednjih škola za koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice utvrdio da ispunjava uslove u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika, kao i stručnih saradnika za početak rada i obavljanje delatnosti srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Adresar javnih i privatnih srednjih škola u AP Vojvodini Preuzmi
Verifikovane privatne srednje škole u AP Vojvodini Preuzmi

Pravilnik o izmeni Pravilnika o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2023/2024. godinu
Pravilnik o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji APV za školsku 2023/2024. godinu
Školski kalendar za srednje škole za školsku 2023/24. godinu
Pravilnik o školskom kalendaru i školski kalendar za srednje škole sa sedištem na teritoriji APV za školsku 2022/2023. godinu
Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2021/2022. godinu (23.03.2022.)
Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2021/2022. godinu (09.02.2022.)
Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2021/2022. godinu (05.11.2021.)
Pravilnik o školskom kalendaru i školski kalendar za srednje škole sa sedištem na teritoriji APV za školsku 2021/2022. godinu
Pravilnik o školskom kalendaru za srednje škole u APV za 2020/2021
Izmena Pravilnika o školskom kalendaru za srednje škole u APV za 2020/2021
Školski kalendar za srednje škole u APV za 2020/2021

22.04.2024