media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Честитка поводом почетка школске 2023/2024. године


Поштовани просветни радници и колеге, драги наши ученици!

Желим вам срећан и успешан почетак нове школске године и годину пуну добрих резултата.
Жеља за стицањем нових знања не треба никада да се угаси у нама. Барух Спиноза je једном рекао да је мана многих људи што желе да буду учитељи других, а у ствари би требало да још дуго остану ученици.

Драги ученици, школа није баук. То је ваш други дом, место дружења, игре и учења, место које ће вам помоћи да израстете у људе који ће мењати свет. Нека вас воде стечено знање и жеља за стварањем неких нових путева за генерације које долазе. Школа вам не пружа само образовање, него и прилику да развијете непролазне људске вредности – колегијалност, прихватање узајамне различитости, доброту и саосећање.

Школовање за све може да буде и пустоловина – пуна изазова и препрека које ваља савладати. Негујте у себи радозналост, осетите радост коју учење може да дарује. Пријатељство често животу даје најдубље и најлепше тонове. У школи се рађају прва велика пријатељства и прве љубави, који се памте целог живота. Стога, уживајте у овом најлепшем, ђачком добу, негујте пријатељства и поштујте различитости. Покушајте да живите тако да своју особеност не изгубите, него да је обогатите и обојите добрим делима, племенитошћу и љубављу.

Директори, наставници, стручни сарадници и родитељи, сви смо одговорни за креирање безбедног и подстицајног окружења за учење и развој свих чланова школске заједнице. У планирању и реализацији образовно-васпитног рада у школској 2023/2024. години, посебна пажња ће се посветити реализацији програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације и ризичних понашања, јер школа мора бити сигурно место за све њене ученике, наставнике и запослене.

Школовање нас припрема да се суочимо са изазовима који нас очекују у животу и умногоме опредељује нашу будућност. Управо због тога, изузетна је улога просветних радника који ученике на том путу треба да подрже, да их заштите, али и да их усмере и оспособе да једног дана самостално управљају својим животима. Та улога је заиста одговорна, али је свакако и јединствена и величанствена.

Верујем у вашу снагу и ваш ентузијазам на почетку и ове школске године и заједно са својим сарадницима, желим вам пуно успеха у даљем раду.


ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР
Szakállas Zsolt
(Жолт Сакалаш)

01.09.2023