media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Отпочео шеснаести циклус квиза „Колико се познајемо”

3


Шеснаести циклус квиз такмичења „Колико се познајемо” отпочео је данас у Сенти, где ће екипе из осам средњих школа с територије АП Војводине да покажу колико познају културу својих сународника. Овај квиз део је пројекта Покрајинске владе под називом „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини - мере за јачање међусобног поверења код младих” и бави се промоцијом мултикултурализма и толеранције почев од 2005. године.

„Циљ ове активности јесте едукација становништва, пре свега младих, о заједничкој историји и култури различитих националних заједница које живе у Војводини, стварањем услова за овакву едукацију кроз масовно укључење ученика средњих школа с територије АП Војводине. Такмичење је било отворено за све средњошколце, а за квиз су се припремали из публикације „Војвођански мозаик“ коју је издао наш секретаријат.” - изјавио је потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Роберт Отот.

Као и у претходним циклусима, и овогодишње такмичење подразумева вишејезичност – могућност да ученици у зависности од језика који се користи у настави, у квизу чују питања и дају одговоре на свом језику. Тиме се подстиче пријављивање школа у којима се настава одржава на језицима националних мањина – националних заједница. У овом циклусу, учесници ће се такмичити на српском, мађарском, словачком и хрватском језику.

Квалификациона такмичења одржаће се током ове недеље и то још у Мужљи, Старој Пазови и Суботици, док су полуфинале и финале заказани за крај маја 2024. године. У претходних петнаест циклуса овог такмичења, учествовало је укупно 715 екипа, са 2.833 такмичара, а све то је пропратило 30.000 гледалаца – навијача из школа које су се такмичиле.

13.05.2024

  • 3
  • 3
  • 3