media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Промоција националног модела дуалног и предузетничког образовања у Сремској Митровици

IMG0022

Промоција националног модела дуалног и предузетничког образовања одржана је данас у Сремској Митровици. Циљ пројекта јесте да се посети десет градова у Србији, да би се младима представио модел дуалног образовања. На промоцији се говорило о законима, правилницима и каријерном вођењу, како би се млади на време информисали о томе шта их чека у будућности.

„Увођење дуалног образовања сматрамо веома значајним и подржавамо све активности које спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Привредна комора Србије, као и активности регионалних привредних комора с којима изузетно добро сарађујемо. Уска повезаност између привреде, праксе и образовања, корисна је не само за ученике у стручним школама, већ и за апсолвенте високих школа струковних студија, факултета и универзитета. Наш секретаријат – у оквиру својих надлежности и активности планирања уписа ученика у први разред средњих школа – веома пажљиво прати и увођење принципа дуалног образовања.” – рекао је заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић.

Заменица градоначелника града Сремска Митровица Светлана Миловановић каже да су од пет школа на територији општине, три школе већ у систему дуалног образовања.

„Трудимо се да сваке године, када правимо план уписа за наредну школску годину, убацимо барем један дуални смер. Ми ослушкујемо потребе привреде. Једино на овакав, партнерски начин можемо стварати генерације које ће задовољити савремене потребе тржишта рада. Напоменула бих и то да смо успели да сведемо стопу незапослености на око седам процената.” – изјавила је заменица градоначелника.

У конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја отворено је 3.156 места за младе.

„Србија постаје лидер у развоју дуалног образовања, што нас јако радује зато што компаније које долазе међу првим питањима поставе и питање да ли имамо дуални модел образовања. То је веома важно за њих, како би обезбедили младе, квалификоване, компетентне, стручне кадрове, а такође и привреду чинили одрживом и иновативном. Сматрамо да дуално образовање представља право повезивање образовања и привреде, где ће привреда имати могућност да утиче на образовање, а образовање да допринесе успеху привреде.” – изјавила је помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић.

Помоћница министра овом приликом нагласила је и то да је закон о високим дуалним студијама у скупштинској процедури, да би се и младима на високом образовању обезбедила могућност да уче по овом моделу који представља сигурнији пут за грађење каријере, јер је јако важно да се младим људима пружи шанса да остану да раде у својој земљи.

На територији АП Војводине, за школску 2019/2020. годину, планиран је упис 40 одељења са 1.200 ученика за дуалне образовне профиле, што је за 255 места више од броја места који је био планиран за текућу 2018/2019. школску годину.

13.06.2019

  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022
  • IMG0022