media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Обука наставника за примену општих стандарда постигнућа за предмет Матерњи језик и књижевност на језицима националних мањина

OTI5188.JPG

Данас је у конгресном центру „Мастер” у Новом Саду одржана обука наставника за примену општих стандарда постигнућа за крај средњег образовања и васпитања за предмет Матерњи језик и књижевност. Ова обукa била је намењена свим наставницима који наставу изводе на језицима националних мањина на територији АП Војводине.

Образовни систем Републике Србије већ дуги низ година примењује највише стандарде када је у питању образовање ђака на језицима националних мањина. С тим у вези, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Педагошким заводом Војводине, организовао је поменуту обуку.

Стручном усавршавању присуствовало је укупно 65 наставника – 52 наставника мађарског језика, 6 румунског, 5 словачког и 2 наставникa русинског језика.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш, обраћајући се наставницима изјавио је: „Посебно ми је задовољство што вас данас могу поздравити у оволиком броју. Ова обука има за циљ да презентује стандарде који ће се примењивати наредних година у васпитно-образовном систему за наставни предмет Матерњи језик и књижевност. Ови стандарди служе једнако вама – педагозима, ђацима и родитељима. Ви, као наставници, имаћете могућност да благовремено планирате садржаје, методе и средства којима ћете остварити исходе, ученицима ће бити јасније шта се очекује од њих, које су мере постигнућа и како им то може помоћи у свакодневном животу и школовању, док ће родитељи моћи лакше да прате процес напредовања детета.”

Општи стандарди којима се наставници сада обучавају јесу они стандарди по којима ће ђаци полагати државну матуру која улази у образовни систем у мају, односно у јуну 2021. године, чему претходи пробно полагање матуре у марту 2021. године.

„Као државна секретарка која је задужена за образовање на језицима националних мањина, истакла бих да деци која су похађала наставу на језицима националних мањина током основног и средњег школовања, треба обезбедити право да школовање, односно полагање матуре, заврше на матерњем језику. Знамо да су реформе у области образовања које се спроводе изузетно исцрпне и тешке, те да захтевају пуно улагања како наставника, тако и ученика, те због тога изузетно ценимо ваш труд који улажете у стручно усавршавање, с циљем унапређивања квалитета целокупног образовања и васпитања.” – рекла је државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања једна је од најважнијих институција у области образовања у нашој земљи, која је добила мандат од ресорног министарства да ради стандарде за различите предмете.

„Сигуран сам у то да ће наставници након ове обуке бити боље припремљени и да ће на квалитетнији начин радити с децом. Стандарди се припремају по европским критеријумима. Ми, као институција, члан смо европске асоцијације сличних институција, те размењујемо искуства и гледамо да оно што уводимо у образовни систем буде по највишим европским критеријумима.” – објаснио је директор Завода за вредновање др Бранислав Ранђеловић.

„Применом општих стандарда постигнућа обезбеђује се квалитетно образовање и васпитање, које код ученика развија компетенције потребне за успешно завршавање образовног циклуса, односно наставак формалног образовања. Наша замисао, када смо покренули овакве обуке, био је глобални циљ, побољшање квалитета образовања на територији целе Републике Србије. Оваква врста обуке итекако доприноси том циљу.” – закључио је директор Педагошког завода Војводине Јанош Пушкаш.

Пленарном делу обуке за наставнике присуствовали су и в.д. помоћника покрајинског секретара за образовање Биљана Кашерић и руководилац Центра за осигурање квалитета рада установа Данијела Ђукић.

29.08.2019

 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG
 • OTI5188.JPG