media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Почиње емитовање серијала квиз-такмичења „Колико се познајемо”

1

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, присуствовао је промоцији поводом почетка емитовања серијала квиза „Колико се познајемо” у новосадском хотелу „Президент”.

Квиз-такмичење део је пројекта Покрајинске владе под називом „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини – мере јачања међусобног поверења код младих”. Основни циљеви овог пројекта јесу дугорочно развијање духа толеранције, међусобног уважавања и поверења, неговање и развијање вредности мултиетничког и мултикултуралног друштва Војводине, као модерне европске регије и укључивање и непосредан контакт више хиљада младих.

Ресорни секретаријат носилац је овог пројекта, а као најважнија активност истиче се конкурс за суфинансирање пројеката очувања и неговања међунационалне толеранције у Војводини, путем ког се обезбеђује 13 милиона динара. Захваљујући томе, обезбеђена су средства за организовање културних, образовних, спортских и других манифестација, издавање књига или других публикација непрофитног карактера, организовање семинара и унапређивање медијског садржаја.

С тим у вези, серијал квиз-такмичења „Колико се познајемо” реализује се у сарадњи с Јавном медијском установом Радио-телевизија Војводине.

„Покрајинска влада, наш секретаријат, као и Јавна медијска установа Радио-телевизија Војводине учинили су све како би квиз Колико се познајемо био успешан, а за нашу децу користан. Квиз смо из године у годину усавршавали, те ове године успешно је реализован нови, тринаести циклус. Врло је битно да наша деца – осим градива који уче у школи, и на овај начин уче о важности суживота с другим народима који постоји много векова на овом поднебљу. Морамо да боље упознамо културу и историју других народа с којима заједно живимо, а квиз-такмичење умногоме доприноси томе.” – изјавио је Њилаш.

Заменик генералног директора РТВ Јожеф Клем захвалио је на подршци Покрајинске владе и истакао да је Јавна медијска установа РТВ од почетка конципирана као мултијезичка.

„Данас свој радијски програм емитујемо на 16 језика, а телевизијски на чак 11 jeзика. Програм се не производи само зато да би информисао припаднике националних мањина, већ нам је циљ да све информације које су у вези с националним заједницама буду проходне, како би и остали дошли до њих и да се на тај начин међусобно препознају, упознају и разумеју. Овај квиз је обогатио наш програм.” – рекао је Јожеф Клем.

У овом циклусу квиза, учесници су се такмичили на српском, мађарском, словачком, русинском и румунском језику, а за припрему су користили публикацију „Војвођански мозаик”, чији су аутори директор ОШ „Петефи Шандор” у Новом Саду Золтан Арђелан и професорица историје Гимназије „Светозар Марковић” у Новом Саду Александра Поповић.

Ове године такмичили су се ђаци из 27 средњих школа с територије АП Војводине.

„Припремићемо 13 епизода од по тридесетак минута. Посетили смо све школе које су учествовале у овом пројекту. У првих девет емисија ћемо представити ђаке и њихове менторе и по једно регионално такмичење, а поред тога, биће приказане знаменитости општина у којима су одржана такмичења. Креиран је едукативно-забавни формат који ћете моћи да пратите на програмима РТВ-а.” – изјавила је уредница серијала Анамарија Сакач Ердељ.

Премијера прве епизоде квиз-такмичења биће приказана у петак, 4. октобра од 11.30 часова, на другом каналу, титлована на словачки језик. На српском језику емитоваће се суботом, од 10.05 часова на првом каналу РТВ-а, као и с титловима на русинском језику од 15.30 часова. Епизода с мађарским преводом приказиваће се недељом од 18.30 часова, док ће се с румунским преводом емитовати уторком од 15.40 часова. Епизоде са титловима на језицима националних мањина приказиваће се на другом програму РТВ-а.

Као и у сваком од досадашњег циклуса, најуспешнији учесници финалног такмичења као награду добијају едукативно путовање у организацији ресорног секретаријата, те ће ове године посетити културно-историјске знаменитости и градове Трансилваније у Румунији, где ће их пратити телевизијска екипа РТВ-а.

01.10.2019

  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1