media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Отворена међународна научно-стручна конференција о правима детета

DCS5510

Извођењем химне Републике Србије „Боже правде”, обележен је почетак дводневне научно-стручне конференције о правима детета, у згради Ректората Универзитета у Новом Саду. У оквиру ова два дана, релевантни научни радници, представници државних органа и организација, као и академских установа представиће своје радове, размишљања, тумачења о правима детета, као и начине на који сви можемо да поштујемо, заштитимо и унапредимо дечја права.

Конвенција о правима детета – као најзначајнији међународни документ у области права детета – усвојена је 20. новембра 1989. године, на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку. Поред тога што утврђује права детета, овај документ специфичан је по томе што на једном месту дефинише целокупан корпус права детета. Конвенцију је до сада ратификовало 196 држава света, а међу њима и Република Србија, 1990. године.

Приликом свечаног отварања конференције, присутнима су се обратили Покрајински заштитиник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања др Ивана Стевановић, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш, директор Правосудне академије Ненад Вујић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, представница УНИЦЕФ-а у Србији Северинa Леонарди, као и декан Правног факултету у Печују др Фабиан Адриан.

„Ово је један од најважнијих аката међународног права. Конференција умногоме доприноси томе да се сагледају досадашњи резултати, као и даљи циљеви остваривања дечјих права. Деца су будуће друштво, доносиоци одлука, покретачка снага и будући лидери. Позитивни примери, правилно васпитање, као и разумевање и емоције које им пружамо, обликују свако дете, стварајући примерене и корисне чланове друштва. Због тога, не смемо дозволити да ова конвенција буде само слово на папиру, да не живи, да је не примењујемо на сваком кораку, према сваком детету, у сваком делу света.” – изјавио је Њилаш.

„У данашње време се сусрећемо с другачијим изазовима него пре тридесет година, када је Конвенција о правима детета усвојена, а то су, између осталог, климатске промене, убрзана урбанизација, повећане миграције и дигитализација друштва. Годишњица од усвајања Конвенције о правима детета нам пружа могућност за бржи напредак и интензивније активности у суочавању са новим изазовима.” – рекла је Северина Леонарди.

Научно-стручна конференција јединствена је прилика да се чују различита мишљења и ставови из више од петнаест страних земаља, када су у питању дечја права.

„Људска права, укључујући и права детета се не додељују, она нам припадају чином рођења. О томе се не разговара један или два дана, већ се то чини 366 дана у години. Циљ скретања пажње јавности на теме као што је заштита права детета јесте подизање стања свести свих чланова друштва. Кроз јако друштво треба доћи до заштите дечјих права у пуном капацитету.” – закључио је покрајински омбудсман.

Дводневни стручни скуп организовали су Покрајински заштитник грађана – омбудсман и Институт за криминолошка и социолошка истраживања из Београда, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

29.10.2019

 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510
 • DCS5510