media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш с представницима Конфуцијевог института и директорима средњих школа у Сенти

20191121100019

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш састао се данас с представницима Конфуцијевог института, директорима средњих школа у Сенти и чланом општинског већа задуженог за образовање Атилом Перпауером. У оквиру радног састанка договорена је сарадња између ових васпитно-образовних установа и института, како би од септембра следеће године заинтересовани средњошколци, али и заинтересовани одрасли, имали прилику да се упознају с кинеском културом и језиком.

„Сарадња између Кине и Србије на завидном је нивоу. Захваљујући Конфуцијевом институту, изграђен је мост који додатно повезује наше две земље у области културе и образовања. Драго ми је што се као резултат данашњег састанка, у ову сарадњу укључују и средње школе у Сенти, како би што више младих имало прилику да се упозна с кинеском културом и учи кинески језик.” – рекао је Њилаш на састанку.

Конфуцијев институт, са седиштем на Универзитету у Новом Саду, свечано је отворен 27. маја 2014. године и тада постаје део велике породице Конфуцијевих института у свету. Чен Хуи, универзитетски професор из Кине, на челу је ове институције у протекле три године.

„Мој задатак је да понудим курсеве кинеског језика локалним ученицима и целокупној заједници, који су заинтересовани за кинеску културу. Између Србије и Кине успостављена је братска сарадња на коју смо посебно поносни, што је потврдио и председник Србије Александар Вучић. Са оваквом политичком подршком, учинићу све у мојој моћи како бисмо испунили потребе локалног становништва и развили сарадњу на пољу образовања, како би унапредили наше братске односе.” – закључио је Хуи.

Око 1000 ђака и студената изучава кинески језик и културу на територији Републике Србије, а захваљујући постојању Конфуцијевог института, све више студената има прилику да настави своје школовање у Кини. Поред часова на Филозофском факултету, Конфуцијев институт организује часове и у партнерским институцијама.

На територији општине Сента налазе се четири средње школе, три у склопу једног објекта ‒ који је у потпуности реновиран у јануару прошле године – а то су Сенћанска гимназија, Економско-трговинска школа и Медицинска средња школа, док Гимназија с домом ученика за талентоване ученике „Бољаи” функционише засебно. Након радног састанка, делегација је посетила објекат Сенћанске гимназије, где су директори школа представили своје установе.

21.11.2019

  • 20191121100019
  • 20191121100019
  • 20191121100019
  • 20191121100019
  • 20191121100019