media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Саопштење поводом Међународног дана људских права


На данашњи дан, 10. децембра 1948. године, Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је Универзалну декларацију о људским правима. Овим документом потврђена је вера у достојанство и вредност сваке људске особе, предвиђена су једнака људска права мушкараца и жена, истакнута је важност промовисања пријатељских односа међу народима.

Седам деценија касније, 2018. године, одлуком Скупштине АП Војводине, а на иницијативу Покрајинске владе, 10. децембар установљен је као датум од покрајинског значаја, чиме су вредност и симболика овог дана за нашу покрајину и њене институције постали недвосмислени.

Војводина представља изузетан пример поштовања људских и мањинских права. Она је мултиетничка, вишекултурална и мултиконфесионална средина у којој припадници различитих националних заједница столећима живе у слози. То јесте наше највеће богатство те је одлука да се овај дан, сваке године, свечано обележава у покрајини сасвим природна и утемељена на вишевековном искуству заједничког суживота.

Ове године, међутим, људска и мањинска права била су на свом најтежем испиту, још од завршетка Другог светског рада и усвајања поменуте декларације. Покрајинске институције показале су велику одговорност и свест о важности поштовања људских и мањинских права у сваком времену, па и у оном најтежем. Усредсређене на суочавање са озбиљном епидемиолошком ситуацијом, уложиле су додатне напоре како би грађанима покрајине пружиле сигурност у уживању свих гарантованих права и слобода.

Наша је заједничка дужност да се без остатка старамо о поштовању људских права и једнакости свих грађана, да једнако негујемо богатство националности, култура и конфесија, да и даље развијамо то благо којим се поносимо како би наша покрајина наставила да буде најбољи могући пример развијања, неговања и заштите права сваког људског бића.

У то име, свим грађанима, честитамо Међународни дан људских права.

11.12.2020