media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Čestitka povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije


Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obeležava se 21. marta, u znak sećanja na događaj u kome je u Južnoafričkoj Republici 1960. godine ubijeno 69 ljudi koji su mirno protestovali protiv politike aparthejda. Ujedinjene nacije 1966. godine proglasile su taj datum praznikom – simbolom zajedničke borbe svih članica i njihovih ujedinjenih napora da se eliminišu svi oblici rasne diskriminacije.
Autonomna pokrajina Vojvodina jeste područje gde više od dvadeset pet različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica vekovima složno žive i svakodnevno koriste svoja prava i svoje slobode. Iz ove činjenice proizlazi i potreba da se u Vojvodini neguje atmosfera uvažavanja različitosti – po bilo kom ličnom svojstvu, a posebno u pogledu rase i etničke pripadnosti. S tim ciljem, Pokrajinska vlada se dosledno i predano bavi unapređivanjem i zaštitom ljudskih i manjinskih prava na teritoriji pokrajine, te vodi neprestanu borbu protiv bilo koje vrste diskriminacije.
U trenutnim teškim okolnostima, uzrokovanim pandemijom bolesti izazvane virusom korona (COVID-19), možda čak više no ikada pre, treba da osvestimo to da uz nas i oko nas žive osobe koje imaju istovetne životne potrebe, težnje i ambicije, psihološke i sociološke karakteristike, a da lična svojstva ne mogu i ne smeju biti razlog drugačijeg poimanja o prirodnim pravima čoveka, o njegovom položaju i njegovim potrebama u društvu.
Imajući u vidu činjenicu da je predrasude vrlo teško pobediti, te da stoga potpuna jednakost među svim ljudima nije lako dostižna, sve pokrajinske institucije, u svakodnevnim aktivnostima, kontinuirano se trude da diskriminatorno ponašanje, neopravdano pravljenje razlika i ponašanje bazirano na predrasudama, mržnji i netoleranciji budu otklonjeni na području pokrajine.
S nadom da ćemo se u budućnosti bar približiti tom idealu jednakosti među ljudima, čestitam vam Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.

Pokrajinski sekretar
Szakállas Zsolt
(Žolt Sakalaš)

19.03.2021