media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Сликарска колонија у манастиру Велика Ремета

У фрушкогорској тишини, далеко од путева, Служба за цркве и верске заједнице 27. и 28. јула 2012. године организовала је сликарску колонију у манастиру Велика Ремета на Фрушкој Гори.

Идеја којом се руководила Служба за цркве и верске заједнице приликом организовања и установљавања ове сликарске колоније, била је да се финансијски помогне манастиру. Дела академских сликара, настала на сликарској колонији биће продата, а сав приход од тако остварене продаје остаће манастиру Велика Ремета као домаћину колоније. На сликарској колонији „Велика Ремета 2012“ учешће су узели сликари из групе академских сликара „Седам + 1“, и то:

Никола Бркановић, Миленко Бујша и Милорад Рађеновић из Сомбора, Рајко Чабаркапа из Сивца, Зорица Медић из Црвенке, Мирко Ћирић из Куле, Светислав Шљукић и Јован Арамбашић из Врбаса.

Основна замисао у оквиру пројеката ликовних колонија је да колонија која се организује први пут секретаријат организује у целини, да колонија која се одржи други пут буде заједно организована са манастиром, а да у години након тога манастир или самостан у целини преузима организацију.

30.07.2012