media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Čestitka povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije


Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obilježava se 21. ožujka, u znak sjećanja na događaj u kojem je u Južnoafričkoj Republici 1960. godine ubijeno 69 ljudi koji su mirno protestirali protiv politike aparthejda. Ujedinjeni narodi 1966. godine proglasili su taj datum praznikom – simbolom zajedničke borbe svih članica i njihovih ujedinjenih napora da se eliminiraju svi oblici rasne diskriminacije.
Autonomna Pokrajina Vojvodina jeste područje gdje više od dvadeset pet različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica stoljećima složno žive i svakodnevno koriste svoja prava i svoje slobode. Iz ove činjenice proizlazi i potreba da se u Vojvodini njeguje atmosfera uvažavanja različitosti – po bilo kojem osobnom svojstvu, a posebno u pogledu rase i etničke pripadnosti. S tim ciljem, Pokrajinska vlada se dosljedno i predano bavi unapređivanjem i zaštitom ljudskih i manjinskih prava na teritoriju pokrajine, te vodi neprestanu borbu protiv bilo koje vrste diskriminacije.
U trenutnim teškim okolnostima, prouzročenim pandemijom koju je izazvao koronavirus (COVID-19), možda i više no prije, trebamo osvijestiti to da uz nas i oko nas žive osobe koje imaju istovjetne životne potrebe, težnje i ambicije, psihološke i sociološke karakteristike, a da osobna svojstva ne mogu i ne smiju biti razlog drugačijeg poimanja o prirodnim pravima čovjeka, o njegovom položaju i njegovim potrebama u društvu.
Imajući u vidu činjenicu da je predrasude vrlo teško pobijediti, te da stoga potpuna jednakost među svim ljudima nije lako dostižna, sve pokrajinske institucije, u svakodnevnim aktivnostima, kontinuirano se trude da diskriminatorno ponašanje, neopravdano pravljenje razlika i ponašanje bazirano na predrasudama, mržnji i netoleranciji budu otklonjeni na području pokrajine.
S nadom da ćemo se u budućnosti bar približiti tom idealu jednakosti među ljudima, čestitam vam Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije.

Pokrajinski tajnik
Zsolt Szakállas

19.03.2021