media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Poseta opštini Žabalj

Mirovic


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić posetili su danas opštinu Žabalj, gde su obišli OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Gospođincima i Poljoprivredno gazdinstvo „Radišić“ u Čurugu.

„U opštini Žabalj smo u proteklim godinama uradili mnogo konkretnih stvari. Jedan od važnih projekata je obnova škole u Gospođincima, u kojoj smo pre pet godina zatekli nezavršenu sportsku salu, a danas imamo ne samo novu salu, nego je obnovljen i čitav objekat“, kazao je Mirović.

Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade, OŠ „Žarko Zrenjanin“ je sa 26 miliona dinara ulaganja u potpunosti rekonstruisana, a obnovljeni su i fiskulturna sala i sportski teren. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš istakao je da Pokrajinska vlada dugi niz godina ulaže u obrazovne ustanove na teritoriji Vojvodine. On je dodao da ima još mnogo posla, jer u Pokrajini ima više od 550 škola.

Delegacija Pokrajinske vlade je tokom posete obišla i Poljoprivredno gazdinstvo „Radišić“, u okviru kojeg je i mlekara „Farmer“, gde se tradicionalno već čitav vek proizvode sirevi koji su svoje mesto našli i na svetskom tržištu.

„Ovo gazdinstvo je primer koliko znači tradicija, kvalitet i zajedničko okupljanje oko modernizacije proizvodnje sira“, rekao je Mirović i dodao da Pokrajina daje značajne subvencije za modernizaciju proizvodnje. On je naglasio da Pokrajina nije smanjivala sredstva za poljoprivredu u ovoj godini, iako je pandemija nesumnjivo uticala na ekonomiju naše zemlje.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić kazao je da je gazdinstvo „Radišić“, koje se osim mlekarstvom bavi i proizvodnjom žitarica, dobar primer intenzivne proizvodnje koju resorni sekretarijat svojim merama podržava. Prema njegovim rečima, gazdinstvo je koristilo podsticaje za uvođenje standarda i za opremanje stočarske farme, a vrednost investicija je četiri miliona dinara. U planu je digitalizacija proizvodnje, uvođenjem robota za mužu krava, što će doprineti produktivnosti i efikasnosti rada.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović kazao je da iz Pokrajine u protekle četiri godine investirano više od 400 miliona dinara u javnu infrastrukturu – puteve, saobraćajnice, obrazovne institucije i vodovodnu mrežu.

Izvor: Pokrajinska vlada

23.03.2021

  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic