media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Látogatás Zsablya községben

Mirovic


Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke, Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár, valamint Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a mai napon Zsablya községbe látogattak, ahol megtekintették a boldogasszonyfalvi Žarko Zrenjanin Általános Iskolát, illetve a csúrogi Radišić családi gazdaságot is.

„Az elmúlt években Zsablya község területén több kézzelfogható dolgot valósítottunk meg. A jelentős projektumok egyike a boldogasszonyfalvi iskola felújítása, ahol öt évvel ezelőtt egy befejezetlen tornateremmel találtuk szembe magunkat, ehhez képest ma nem csak egy új termünk van, hanem felújításra került a teljes létesítmény is.” – nyilatkozta Igor Mirović.

A Tartományi Kormány támogatásának köszönhetően a Žarko Zrenjanin Általános Iskola 26 millió dináros befektetésből teljesen újjáépítésre került, ezenkívül felújították a tornatermet és a sportpályát is. Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke és tartományi titkár kiemelte, hogy a Tartományi Kormány évről évre beruházásokat hajt végre a Vajdaság autonóm tartományi oktatási intézményekbe. Kiemelte, hogy még sok teendő van hátra, mivel a Tartomány területén több mint 550 iskola található.

A Tartományi Kormány küldöttsége a látogatás alkalmával megtekintette a Radišić családi gazdaságot is, melynek keretén belül található a Farmer tejüzem, ahol évtizedek óta hagyományos eljárással sajtokat készítenek, melyek megállták helyüket a világpiacon is.

„Ez az családi gazdaság jó példája annak, hogy mennyit ér a hagyomány, a minőség és a sajtkészítés korszerűsítése körüli közös összefogás.” jelentette ki Mirović és hozzátette, hogy a Tartomány jelentős támogatással járul hozzá a termelés korszerűsítéséhez. Hangsúlyozta, hogy a Tartomány ebben az évben nem csökkentette a mezőgazdaságra szánt eszközök összegét, annak ellenére sem, hogy a világjárvány kétségkívül kihatott országunk gazdaságára.

Čedomir Božić, tartományi titkár elmondta, hogy a Radišić családi gazdaság, amely a tejtermelésén kívül gabonatermesztéssel is foglalkozik, az intenzív termelés iskolapéldája, melyet a tárcatitkárság intézkedései révén támogat. Szavai alapján, a családi gazdaság igényben vette a szabványok bevezetésére és az állattartó telepek felszerelésére vonatkozó támogatásokat, e beruházások értéke négy millió dinárt tesz ki. Tervben van a termelés digitalizálása is a fejőrobotok alkalmazása útján, ami majd hozzájárul a munka termelékenységéhez és hatékonyságához.

Uroš Radovanović, Zsablya község elnöke kiemelte, hogy tartományi forrásból az elmúlt négy évben több mint 400 millió dinár értékű támogatás valósult meg, a közinfrastruktúra – közutak, forgalmi utak, oktatási intézmények és vízhálózat tekintetében.

23.03.2021

  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic
  • Mirovic