media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Počinje upis djece u prvi razred


Upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu počinje danas, u četvrtak, 1. travnja 2021.

Roditelji i ove godine mogu elektroničkim putem ugovoriti termin za upis i testiranje djeteta u prvi razred osnovne škole, pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, koja je dostupna od 22. ožujka.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, izjavio je da roditelji više ne moraju donositi dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektroničkim putem.

Na ovaj način uštedjeli smo roditeljima vrijeme i novac i pružili im potrebnu potporu u ovom važnom trenutku. Već prvog tjedna roditelji su ugovorili termin za oko 14 posto budućih prvaša“, rekao je ministar Ružić.

Dovoljno je da roditelj elektronički ugovori termin, dovede dijete u dogovorenom terminu i da kod sebe ima samo osobnu iskaznicu. Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektroničkim putem – izvadak iz matice rođenih, uvjerenje o prebivalištu, uvjerenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom liječničkom pregledu, odnosno liječničko uvjerenje. Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog liječnika, potrebno je da roditelj to uvjerenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dijete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obvezan je za svu djecu rođenu od 1. ožujka 2014. do 28. veljače 2015. godine.

Razgovor s djetetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole, na materinskom jeziku djeteta, primjenom standardnih postupaka i instrumenata preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlaštene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 djece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini, a službeni podaci RZS-a o obuhvatu djece bit će dostupni krajem travnja 2021. godine.

Upis učenika traje do 31. svibnja, s tim što škole mogu obavljati upis i poslije tog datuma.

Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja u vezi ugovaranja termina, može se obratiti kontaktnom centru Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja na 011/73-505-57 od 8.00 do 15.00 sati.

Izvor: Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja

01.04.2021