media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Дани информатике у школама Војводине 2012. године – Завршна манифестација и награђене школе и појединци

На Природно-математичком факултету у Новом Саду је 16. јануара 2013. године, под покровитељсвом Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, организована завршна манифестација у оквиру пројекта Дани информатике у школама Војводине 2012. Овај пројекат се реализује у основним и средњим школама у Војводини по пети пут. Прва манифестација је успешно реализована 2005. године, друга 2009. и трећи 2010. и четврти 2011. године Пројекат се реализује током 2012. године. Реализатор је Центар за развој и примену науке, технологије и информатике (ЦНТИ), а домаћин ове године је Природно – математички факултет. Овим циклусом настављено је додељивање награде под именом доајена информатике у Војводини проф. Стјепана Хана. Ова награда се додељује сваке године најбољој школи у Војводини на пољу информатике.
Плакету Техничкој школи из Куле је уручио подсекретар Мато Грозница, а награду лаптоп, декан Природно – математичког факултета проф. др Неда Мимица – Дукић.
Плакета посвећена професору Стјепану Хану је скроман допринос да се отргне од заборава оно што је учинио у свом животу. Проф. Хан је 1962. године био изабран за редовног професора Економског факултета у Суботици. На његову иницијативу се уводе у наставне планове свих смерова тог Факултета предмети из области информатике и кибернетике; на његову иницијативу и под његовим руководством се формира смер за информатику и коришћење компјутера на његову иницијативу Завод набавља у оно време један од највећих рачунара Војводине, који је дуго радио, више од десетак година, радећи већ од друге године свог инсталирања три, па и четири смене, пружајући услуге не само у Суботици и Војводини, него и у Србији ван Војводине, па и ван Србије. Проф. Хану додељена је Октобарска награда „Ослобођење Суботице“. У међувремену израдио идејни концепт информатизације Војводине, полазећи од мреже већих и мањих рачунара, спојених на „осовину“ Суботица, Нови Сад, Панчево, са централним рачунаром у главном граду Покрајине.
Проф. Хан је активан члан Покрајинског савета за информатику, председник његове Комисије за образовање у прошлом, а Комисије за међународне везе у тадашњем сазиву. Стотинама предавања, десетинама чланака, реферата и књига шири сазнања о суштини и критичним питањима развоја и примене информатике. Од средине 1976. године руководи радом Института за информатику у Новом Саду.
Свој стручни ауторитет у земљи и иностранству, спојен са неуморним радом, користио је за развој војвођанске информатике. При томе је имао признатих успеха, па се може рећи да је проф. Стјепан Хан заслужан за развој и напредак информатике у Војводини.
Награђене школе и појединци у оквиру Дана информатике у школама Војводине 2012. године
Школа добитник плакете “Стјепан Хан” за овај циклус акције је Средња техничка школа "Михајло Пупин", Кула. Уз плакету школа је награђена и лаптоп рачунаром.
За изузетан допринос на пољу стручног усавршавања просветних радника награђена је Основна школа "Свети Сава" из Кикинде.
За велики допринос бази знања радовима својих професора у подпројекту Ревија образовних софтвера - ОШ "Симеон Араницки" из Старе Пазове, школа је награђена ДВД плејером и вредном књигом.
Награде за одличан школски веб сајт у виду wирелесс рутера и књига за школску библиотеку, уручене су следећим школама:
• Основна школа "Мајшански пут", Суботица
• Основна школа "15 октобар", Пивнице
• Техничка школа Кикинда
• Гимназија "Душан Васиљев", Кикинда
Награда за успешно менторство за професоре који су имали највише успеха на такмичењима из информатичких области са својим ученицима:
Из области роботике:
• Ментор Љубомир Замуровић, Гимназија "Душан Васиљев" Кикинда
Из области програмирања:
• Ментор Светлана Малетин, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад
Из области медија:
• Ментор Марија Андоновић Радојевић, Основна школа „Светозар Марковић“, Крагујевац, у оквиру смотре Мицрософт ФИЛМић, Награда публике
За учешће и допинос бази знања у образовним софтверима награђују се:
• Сања Малинић Углик, Основна школа "Симеон Араницки", Стара Пазова
• Катарина Тривуновић, Основна школа "Симеон Араницки", Стара Пазова
• Наташа Мићић, Основна школа "Симеон Араницки", Стара Пазова
За учешће и допинос бази знања образовним софтверима прилагођеним употреби у раду са интерактивним таблама награђују се:
• Лери Менгхер, Економско-трговинска школа „Доситеј Обрадовић“, Алибунар
За постигнут успех и квалитетну реализацију курса на акредитованом семинару у оквиру подпројекта Управљање одељењем и наставом путем еЛеарнинга у ванредним ситуацијама, награђују се:
• Валентина Рутовић, Основна школа „Вук Караџић“, Црвенка
• Даница Гавриловић, Основна школа „Светозар Марковић Тоза“, Нови Сад
• Наталија Прерадов, Гимназија „20. октобар“, Бачка Паланка
Награда за постигнуте одличне резултате на такмичењима додељују се ученицима:
Из области роботике:
• Никола Тепавац, гимназија "Душан Васиљев" Кикинда
Из области програмирања:
• Никола Спасић, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад
• Дарко Марковић, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад
• Никола Јанићијевић, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад
• Борис Грубић гимназија Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад
Из области медија:
• Душан Миловановић, Основна школа „Светозар Марковић“, Крагујевац, у оквиру смотре Мицрософт ФИЛМић, Награда публике

01.02.2013