media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Честитка поводом Међународног дана матерњег језика


Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар, има изузетан значај и с посебном пажњом се обележава у Аутономној покрајини Војводини, подручју где се језичка шароликост посвећено чува и негује. Покрајина вековима промовише политику вишејезичности и свест о значају матерњег језика путем многобројних активности, програма и пројеката.

Војводина је простор где више од двадесет пет различитих националних мањина ‒ националних заједница користи своје матерње језике у јавној и службеној комуникацији, и где су у јединицама локалне самоуправе, поред српског језика у службеној употреби, још десет мањинских језика: бугарски, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски, буњевачки и чешки језик.

Покрајинска влада доследно се и предано бави унапређивањем и заштитом вишејезичности у покрајини, подстицањем учења матерњег језика, посебно мањинских језика. Неговање и очување матерњих језика представља циљ будућих активности покрајинске владе, посебно у области образовања, код деце и омладине, с обзиром на што су они чувари матерњих језика у нашој покрајини.

С таквим осећањем, честитам вам Међународни дан матерњег језика.

Покрајински секретар
Szakállas Zsolt
(Жолт Сакалаш)

20.02.2023