media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Srednje obrazovanje i vaspitanje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini

Nakon osnovnog obrazovanja, mladima u AP Vojvodini su na raspolaganju gimnazije, stručne škole, mešovite škole, umetničke škole i srednje škole za učenike sa smetnjama u razvoju. Postoji ukupno 119 redovnih srednjih škola i 10 srednjih škola za učenike sa smetnjama u razvoju, u 40 lokalnih samouprava.
U okviru redovnog srednjeg obrazovanja, nastava se održava na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku. Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, status nacionalne manjine ostvaruju i pripadnici romske nacionalne manjine, ali nastava na ovom jeziku nije organizovana u srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine. Nastava na jezicima nacionalnih manjina je organizovana u 17 lokalnih samouprava, odnosno 42 srednje škole: u 9 gimnazija, 26 stručnih škola, 5 mešovitih škola i u 2 umetničke škole.
U gimnaziji, koja može biti opšta i specijalizovana, se stiče obrazovanje u trajanju od četiri godine za dalje školovanje u visokoškolskim ustanovama.
U srednjoj stručnoj školi se stiče srednje obrazovanje za rad i dalje školovanje u trajanju od tri, odnosno četiri godine, a takođe može da se stiče i specijalističko obrazovanje nakon srednjeg obrazovanja u trajanju od godinu dana. Nastava u ovim školama obuhvata i praktičan rad.
U srednjoj umetničkoj školi se stiče srednje obrazovanje za rad i za dalje školovanje u trajanju od četiri godine, koju pohađaju učenici s posebnim sklonostima za muziku, balet ili likovnu oblast.
U mešovitoj školi je pored gimnazijskog obrazovanja organizovano i stručno ili umetničko obrazovanje. Na ovaj način je smanjena potreba za formiranjem izdvojenih odeljenja van matičnih stručnih škola, odnosno gimnazija.
Srednje škole za učenike sa smetnjama u razvoju obavljaju delatnost srednjeg obrazovnja u trajanju od jedne, dve i tri godine u okviru više područja rada i, pre svega, podrazumeva obučavanje za posebne zanate.
Na teritoriji AP Vojvodine postoje i 23 privatne srednje škole za koje je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice utvrdio da ispunjava uslove u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika, kao i stručnih saradnika za početak rada i obavljanje delatnosti srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Srednje škole na teritoriji AP Vojvodine Preuzmi
Privatne srednje škole na teritoriji AP Vojvodine Preuzmi
Registar ustanova na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Pravilnik o školskom kalendaru i školski kalendar za srednje škole sa sedištem na teritoriji APV za školsku 2021/2022. godinu
Pravilnik o školskom kalendaru za srednje škole u APV za 2020/2021
Izmena Pravilnika o školskom kalendaru za srednje škole u APV za 2020/2021
Školski kalendar za srednje škole u APV za 2020/2021

03.06.2021