media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Састанак са представницима Центра "Живети усправно"

Подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница примио је, дана 5. августа 2013. године, Милицу Миму Ружичић-Новковић, председницу Центра "Живети усправно", Јелену Јововић из удружења грађана ''Новосадска новинарска школа'' и Rhondu Greenhaw, председницу Хесман центра за одрасле са аутизмом и ванредну професорку на Универзитету у Товсону (Мериленд, САД).

Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице већ неколико година успешно сарађује са Центром ''Живети усправно'' и Новосадском новинарском школом и пружа им подрушку у реализацији пројеката.

Покрајински секретаријат и Центар имају сарадњу од 2007. године. Захваљујући томе, новембра 2008. године је покренут сервис персоналних асистената где је Секретаријат суфинансирао трошкове асистенције за троје студената 2008. и 2009. године. У периоду од 2007 до 2009. године, Секретаријат је финансирао неколико обука за јачање капацитета групе вршњачких едукатора и пројекат обуке за употребу драме у вршњачкој едукацији који је резултирао вршњачким драмским приказом МУВА НА МУТЕ, заједно са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину. У јесен 2008. године, две омладинске активисткиње заједно са Мимом Ружичић-Новковић, захваљујући подршци Секретаријата и Министарства рада и социјалне политике присуствовале су семинару о образовању у организацији Савеза за церебралну парализу Грчке. Новосадска новинарска школа је 2011. године добила подршку Секретаријата за реализацију пројекта ''Пандорина кутија'' који је подржао Генерални директорат за проширење Европске Комисије из Брисела и Фонд за отворено друштво – Србија, а 2013. године за пројекат ''Оријентација: Напред!''.

Од 2010. године до сада Секретаријат је кроз редовне годишње конкурсе за организације цивилног друштва суфинансира рад Вршњачког саветовалишта за децу и младе са инвалидитетом, родитеље и старатеље. Почев од школске 2010/2011. године Управни одбор Центра иницирао је награду за основну школу у Покрајини за допринос стварању једнаких могућности за образовање све деце. Награду додељују Секретаријат и Центар. У школској 2010/11. награђена је ОШ "Коста Трифковић" из Новог Сада, а школске 2011/2012. године ОШ "Михајло Пупин" из Ветерника. Обе школе награђене су на предлог родитеља деце са инвалидитетом која их похађају. Овогодишња награда ће се, опет на предлог родитеља, доделити ОШ "Светозар Милетић" из Врбаса.

На састанку су подсекретар и његови сарадници били упознати са програмом "Јачање партнерства за инклузивне заједнице" који реализује Mobility internationаl USA (MIUSA) под покровитељством Државног бироа за образовање и културу САД-а. Програм јачања партнерства окупља 20 америчких организација и институција и 40 организација из 20 земаља света са циљем да ојача капацитете организација учесница да промовишу инклузивне заједнице и унапреди права особа са инвалидитетом широм света. Новосадска новинарска школа и Центар “Живети усправно” партнери су са Катедром за масовне комуникације и комуникационе студије са Товсон универзитета из САД-а.

На састанку је још једном потврђено да је управо Војводина простор у којем се традиционално негује суживот и толеранција на различитости, али и да још увек постоји низ тешкоћа и проблема које је неопходно решавати у ходу. У том смислу договорена је и даља сарадња између Покрајинског секретаријата и Центра „Живети усправно“ и Новосадске новинарске школе, као и начини њене реализације.

07.08.2013