media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Представљен овогодишњи програм “За чистије и зеленије школе у Војводини”

На састанку са директорима војвођанских школа и предшколских установа представљена је нова, пета сезона програма “За чистије и зеленије школе у Војводини” који се реализује у образовним установама у Војводини. Уз директоре и представнике школа, на скупу посвећеном предстојећој сезони овог програма који је започео школске 2009/10. године, учествовали су представници Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, затим Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, као и Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, који се од ове сезоне прикључио програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“. Циљ овог програма јесу конкретни пројекти заштите и унапређења животне средине, које уз подршку обучених координатора, реализују деца и наставници у својим предшколским установама, основним и средњим школама, школама за децу са посебним потребама, домовима ученика и школама за образовање одраслих са територији Војводине.
Скупу се обратио покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, као један од носиоца и покретача овог програма.
Учесницима скупа обратио се и подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница, будући да је овај Секретаријат узео учешће у овом програму од самог почетка његове реализације. Он је истакао значај синергијског деловања ова три секретаријата, који на тај начин, а сваки у оквиру својих надлежности, могу да дају огроман допринос у реализацији овог програма, као и да Влада АП Војводине фаворизује заједништво покрајинских органа управе у спровођењу програма и пројеката овог типа.
Помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Влатко Ратковић се такође обратио скупу, будући да ће ове године посебна пажња бити посвећена проблемима везаним за питања енергије, коришћења обновљивих енергетских извора и њене рационалне употребе.
Осим сарадње три покрајинска секретаријата, стални партнер у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ су организације Покрета горана, а подршку дају и јавна предузећа, "Воде Војводине", "Војводинашуме", као и "Електровојводина", те фондација RECAN, која се бави прикупљањем и рециклирањем лименки.
У програму је током претходне четири сезоне учествовало 285 образовних установа, а партнери сваке сезоне обезбеђују награде за најбоље школе, међу којима су интерактивне школске табле.

01.11.2013