media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

У Винковцима успешно реализован 4. међународни Фестивал памети

22 Новембар 2013
Мр Андор Дели, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице и господин Ђорђе Ћурчић, замјеник жупана Вуковарско-сријемске жупаније, у присуству госпође Габријеле Жалац, прочелнице Управног одјела за међународну сурадњу и ЕУ послове Вуковарско-сријемске жупаније, доц.др.сц. Јадранке Мустапић-Карлић, прочелнице Управног одјела за образовање и спорт Вуковарско-сријемске жупаније и господина Стипе Томића, равнатеља Гимназије „Матије Антуна Рељковића“ Винковци, свечано су отворили 4. међународни Фестивал памети у Вуковарско-сријемској жупанији у граду Винковци, под слоганом „Пробуди своју креативност – размишљај иновативно.“

Потпредседник Дели је истакао да Фестивал памети стимулише креативно размишљање и иновативност ученика у средњим школама, са циљем да се будући носиоци привредног и друштвеног развоја охрабре да смишљају нове идеје корисних за друштво и целини, као и да и кроз јачање самопоуздања учине напоре да се нове идеје примене у пракси и да инспиришу друге да учине исто, у функцији просперитета и бољег живота.

Андор Дели је позвао професоре и ученике из Вуковарско-сријемске жупаније да дођу у Нови Сад на финале Фестивала у Нови Сад наредне године, те пожелео успех присутним ученицима, са надом да ће најкреативнији учесници из ове регије достојно бранити боје своје школе у финалу.

Ученици Гимназије Матије Антуна Рељковића су показали изузетну креативност и својим оригиналним идејама направили више од две стотине креација са којима ће конкурисати код међународног жирија и покушати да уђу у финале које ће се одржати јуна 2014. године у Скупштини АП Војводине у Новом Саду.

Посебан куриозитет ове креативне радионице је било размишљање на тему: шта саветовати министру образовања Републике Хрватске, господину др Жељку Јовановићу - како да школа буде занимљивија за ученике, лекције лакше и интересантније, а стечено знаје ефикасније примењено. Најбоље идеје ученика биће предате министру као допринос у развоју образовног система.

Делегација Владе АП Војводине, у којој су поред мр Андора Делија били још и Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и мр Здравко Живковић, секретар Одбора за буџет, разменили су мишљење са представницима Вуковарско-сријемске жупаније на тему образовања на језицима националних мањима, двојезичне (билингвалне) наставе, медјурегионалне сарадње у области образовања и сарадње на размени ученика средњих школа из две регије. Договорено је да се у наредним сусретима размотре потенцијални пројекти на којима би се могло заједнички суделовати на конкурсима код европских фондова.

25.11.2013