media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Конференција о билингвалном образовању

Конференција о билингвалном образовању у организацији Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и Британског савета у Србији оџала се данас у петак 29. новембра 2014. године са почетком у 10 часова у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине.
Учеснике Конференције је поздравио мр Андор Дели, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, Тони О’Брајан, директор за Западни Балкан, Британски савет и Дејвид Мекфарлан, отправник послова амбасаде Велике Британије, Весна Фила, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Иштван Пастор, председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.
Циљ конференције је био представљање пројекта из области унапређивања образовања: увођење двојезичне наставе на српском и енглеском језику у установама образовања и васпитања на територији Аутономне Покрајине Војводине.
Двојезична настава подразумева извођење наставе појединих предмета на српском/матерњем и енглеском језику, у склопу наставног плана и програма које утврђује Министарство просвете Републике Србије. Ученици уче градиво у истом обиму и према истим критеријумима као и остали који те предмете слушају само на српском језику. Главни циљ двојезичне наставе је пружање ученицима не само стручне компетенције – овладавање стручном терминологијом, у сваком појединачном програму, него и одличну језичку и комуникацијску компетенцију. Страни језик постаје средсво за стицање и језичких и нејезичких знања и вештина, а матерњи и енглески језик се не искључују већ се надопуњују.
У предшколским установама на територији Аутономне Покрајине Војводине Пројекат се изводи у следећим установама: ПУ ''Радосно детињство'' у Новом Саду, ПУ ''Пчелица'' у Сремској Митровици, ПУ "Бошко Буха" у Врбасу, ПУ "Наша радост" у Суботици, ПУ "Дечја радост" у Панчеву.
Предмети који се изучавају билингвално су математика и околина.
Спровођење Пројеката увођења двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установама образовања и васпитања на територији Аутономне Покрајине Војводине су следеће школске установе: Основна школа ''Петефи Шандор'' у Новом Саду, Основна школа ''Јован Јовановић Змај'' у Сремској Митровици, Основна школа ''20. октобар'' у Врбасу, Основна школа ''Иван Горан Ковачић'' у Суботици, Основна школа ''Матко Вуковић'' у Суботици и Основна Школа „Свети Сава“ у Панчеву.
Предмети који се изучавају билингвално у нижим разредима наведених школа су математика и свет око нас, док у вишим разредима су математика, географија или биологија.
Двојезична настава спроводи се у Гимназији ''Јован Јовановић Змај'' у Новом Саду а од ове школске године (2013/2014) пројекту се прикључила Сенћанска гимназија и Митровачка Гимназија. У овим установама се математика, хемија, физика, биологија и информатика изучава билингвално.Foto album

29.11.2013