media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета генералног конзула Републике Хрватске у Суботици

Мр Андор Дели, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице примио је у понедељак 13. јануара 2014. године Драгана Ђурића генералног конзула Републике Хрватске у Суботици и Хрвоја Амбреуша конзула првог реда.
Тема састанка је била даљи развој и унапређење сарадње АП Војводине и Осјечко-Барањске Жупаније. Том приликом договорено је да делегација Владе АП Војводине, у којој би поред потпредседника Делија били још и Мато Грозница, Подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и Здравко Живковић, секретар одбора за Буџет, посети у најскорије време Осијек и са представницима Осјечко-Барањске Жупаније разговара о следећим питањима:
• Систем образовања, посебно образовање на језицима националних мањина,
• Двојезична (билингвална) настава,
• Међурегионална сарадња у области образовања,
• Сарадња на размени ученика средњих школа из Осјечко-барањске жупаније и АП Војводине,
• Сарадња на едукацији судских тумача-преводиоца за хрватски односно српски језик,
• Сарадња на пројектима прекограничне сарадње у области образовања.
С обзиром на теме разговора, договорено је да се делегацији Владе АП Војводине прикључе и представници Хрватског Националног Вијећа који би узели учешће у разговорима на тему образовања и службене употребе језика за припаднике мањинских заједница.
„Оваквом праксом желимо још више подвући традиционалне добре односе нашег Секретаријата са Националним заједницама и пружити још већу подршку у остваривању мањинских права у Војводини, посебно из угла сарадње националних заједница са матичном државом.“ – рекао је између осталог мр. Дели.
На крају састанка је договорено да се конкретни термини посете прецизирају у најскорије време, а да се планирана посета реализује најкасније у другој половини фебруара 2014. године.

14.01.2014