media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Додела награда – „Енергија је свуда око нас 2013.“

22.01.2014. гoдине у 14 часова у холу зграде Владе Аутономне Покрајине Војводине на завршној свечаности пројекта "Енергија је свуда око нас 2013" уручене су награде најуспешнијој основној и средњој школи у Војводини.

Присутне је у име домаћина поздравио мр Андор Дели потпредседник Владе АП Војводине, покрајински секретар за образовање, управу и мањинске заједнице. Скупу су се обратили и инг. Драган Нешић, технички директор, испред београдске фирме „Симпролит“, проф. др Маријана Царић, председница Привредне академије испред Факултета за економију и инжењерски менаџмент – Фимек и универзитетски професор Слободан Попов председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, координатор пројекта.
Мр Дели је у свом поздравном говору истакао важност и успешност овог пројекта, и изразио задовољство да се већ врше припреме за наставак ове акције и у наредним годинама. Он сматрају да је за изградњу енергетски одговорног друштва, једна од полазних тачака баш едукација младих. „У двадесет и првом веку се подразумева да се деца већ од најмлађих узраста упознају са енергетским ресурсима који су нажалост изузетно ограничени и поред правилног коришћења мора се радити и на штедњи истих. Зато и сматрам, да је од изузетне важности да се овом тематиком озбиљно баве и наставници, професори и ученици у установама основних и средњих образовања.“ – рекао је мр Дели.
Проф. др Царић је међу осталог истакла: „Мисија овог пројекта је, да кроз креирање и ширење нових знања из области енергетике и индустријског инжењерства створимо високо квалитетне интердисциплинарне и аналитички чврсте образовне програме од практичне вредности. И све ово у складу са очувањем животне средине.“
Проф. Слободан Попов је говорио о суштинској важности ове манифестације. „Енергија је свуда око нас“ је манифестација која се одвијала у основним и средњим школама у АП Војводини током 2013. године. Овим пројектом треба да се укаже, не само да енергије има у изобиљу, већ да око нас постоје и разни извори и разне могућности да се до ње дође, а које до сада нису искоришћене. С обзиром на то да су претходне реализације пројекта задовољиле, чак и превазишле очекивања, организатори сматрају да је овогодишња реализација још више допринела промоцији постављеног циља. Пројекат је иновиран и обогаћен на бази сугестија и искустава из претходне реализације. Манифестација, у коју су укључена деца предшколског узраста и ученици основних и средњих школа, представља најцелисходнији пут ка развијању односа према енергији која је све већи проблем цивилизације.
Учесници пројекта своја решења су давали у неком од модалитета за који су се слободно опредељивали: 1. Модели или макете, 2. Мултимедијалне презентације, 3. Литерарни радови, 4. Ликовни радови, 5. Фотографије. На завршној манифестацији награђени учесници су демонстрирали своје креације и решења до којих су дошли у току акције.

За 2013-у годину две најуспешније школе су Основна Школа Свети Сава из Кикинде и Средња Хемијска Технолошка Школа из Суботице. Београдска фирма „Симпролит“ је била спонзор награда за првопласиране, а то су рачунарске опреме. Ученицима и менторима су додељене вредне награде и дипломе.
Покровитељ ове манифестације која се реализује већ трећи пут је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице а организатор и реализатор је Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.


Галерија слика

23.01.2014