media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Унапређивање програма билингвалне наставе на српском и француском језику

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и директор Француског института Жан Лук Гестер 28. јануара 2014. Године потписали су меморандум о сарадњи Владе АП Војводине и Француског института у области образовања и билингвалне наставе. Овај меморандум потписан је у Карловачкој гимназији, у којој се програм билингвалне наставе на српском и француском језику већ спроводи. Потписивању меморандума присуствовали су и амбасадор Француске у Републици Србији - Франсоа Гзавије Денио, Мато Грозница - подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, као и професори гимназије и други гости.
Меморандум који су потписали председник Владе АП Војводине и директор Француског института односи се на стратешку сарадњу АП Војводине и Француског института у области образовања. Потписници су, између осталог изразили вољу да се заједничким активностима, као и стручном сарадњом, промовише настава француског језика и образовна делатност на француском језику. Због тога је и планирано да се у сарадњи са Француским институтом ангажују лектори из Француске, циљем да се пробуди што веће интересовање, првенствено ученика основних школа, за француски језик и културу. Један од ефеката рада лектора требало би да буде подстицај осмака за уписи у гимназије, конкретно у француско-српско одељење. Такође, тиме би се ученици основних школа више заинтересовали и за учење француског језика, узимајући у обзир да поред изузетно квалитетног учења страног језика на овај начин добијају и додатне активности за развијање језичких способности.
У програм билингвалне наставе на француском језику до сад су се укључиле Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Карловачка гимназија.
Конкретне обавезе и планове АП Војводине и Француског института утврдиће се уговором о сарадњи за следећу школску годину између Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједице и Француског института (до краја маја).

29.01.2014