media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Ученички парламент средњих школа "Гласај за безбедност!"

Представници више од 60 ученичких парламената средњих школа у Војводини, окупили су се данас, у Скупштини Војводине, како би на седници под називом "Гласај за безбедност!", разменили искуства на превенцији насиља и повећању безбедности у школама. Седницу је организовала Медицинска школа "7. април" из Новог Сада, уз подршку Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице.
Скупу су присуствовали и помоћница покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице Љубица Срђанов и помоћник министра просвете и образовања Зоран Костић.
Помоћница покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице Љубица Срђанов истакла је да Влада Војводине подржава овакву акцију ученичких парламената, јер деца треба да говоре о проблемима са којима се суочавају како би се уочили узроци тих проблема, а потом пронашао модел за њихово што ефикасније решавање. Помоћница Срђанов је додала да до сада „нисмо били довољно ефикасни у решавању проблема насиља у школама“, али да се заједничким радом и разговором између ученика, професора, родитеља и надлежних институција то може променити.
Помоћник министра просвете и образовања Зоран Костић такође је нагласио да је разговор са ученицима и између ученика од кључне важности да се препознају први знаци који потенцијално могу довести до насиља у школи. „Школа треба да буде безбедно место за ученике, а да бисмо то постигли потребно је да негујемо дијалог и поверење међу младима и да их освестимо да не „окрећу главу“ пред насиљем које се дешава у њиховим школама“, навео је помоћник министра Зоран Костић.
О проблемима безбедности у школама говорили су Александра Бирта из Центра за социјални рад и Ненад Ердељан из ПУ Нови Сад - Одељење за малолетничку делинквенцију и представници удружења грађана БалканИДЕА, док су представници средњих школа из Војводине изнели примере добре праксе на смањењу насиља у школама и повећању нивоа безбедности.

Извор: Биро за односе са јавношћу Владе АПВ

Галерија слика

04.03.2014