media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета Осјечко-барањској жупанији

Делегација Владе Аутономне Покрајине Војводине, коју је предводио мр Андор Дели, потпредседник Владе и Покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, посетила је Осјечко-барањску жупанију у Осијеку поводом 4. међународног Фестивала памети. У разговорима с представницима жупаније, на челу с господином Драганом Вулином, замеником жупана, размотрена су питања међусобне сарадње на плану образовања, националних заједница, потенцијалних пројеката од обостраног интереса и унапређивања сарадње на другим интересним подручјима. Састанку су присуствовали госпођа Сњежана Сташчик – прочелница управног одјела за просвјету, културу, шпорт и техничку културу, господин Саша Форгић – водитељ Кабинета жупана, господин Иван Каралић – пословни тајник жупана и госпођа Доротеа Теларовић – савјетница за школство. У посети Осјечко-барањској жупанији била је и делегација Хрватског националног вијећа која је информисала домаћине о редовним активностима на заштити културног наслеђа хрватске заједнице у АП Војводини и актуелним питањима у погледу школовања и боравка ученика те заједнице на факултетима у Осијеку.

Фестивал памети реализован је у Економској и управној школи Осијек, где је делегацију срдачно примила госпођа Лидија Жапер, равнатељица школе. Двадесет пет ученика ове школе упознало се, по први пут, с креативном игром и слагалицом Дорис. Том приликом ученици су користили своје визуелно-просторне когнитивне способности и логичко размишљање да би своју машту употребили за фантастичне креативне идеје, а затим и осмислили оригиналне пословне предлоге за Творницу Кандит – Осијек, која послује у Осијеку већ готово сто година (док је производњу чоколаде, по којој је и данас чувена, започела још давне 1953. године).

Делегација АП Војводине је са својим домаћинима посетила Творницу Кандит – Осијек и разговарала с господином Зденком Галушићем, директором производње и с његовим сарадницима. Том приликом, пет ученица Економске и управне школе Осијек, које су на Фестивалу памети имале најоригиналније пословне идеје, изложиле су своје предлоге руководству творнице за побољшање тржишне позиције Кандит-а увођењем радикално нових производа, које нико од светски познатих произвођача до сада није лансирао, што је наишло на велико интересовање присутних. Договорено је да се сарадња привреде и образовања, иницирана путем Фестивала памети, настави и убудуће, на обострани интерес и задовољство. Након разговора, домаћини су предложили обилазак новог погона Кандита у месту Неметин, који ће омогућити да се производња кондиторских производа утростручи, а одвијаће се у најсавременијим условима.

Договорени су облици будуће сарадње Осјечко-барањске жупаније и АП Војводине и даљег организовања креативних радионица за стимулисање креативности и иновативности ради привредног развоја региона. На основу изванредних резултата такмичења ученика – представника Осјечко-барањске жупаније у испољавању креативности, договорено је да финалисти Економске и управне школе из Осијека, уз подршку своје жупаније, учествују у финалном такмичењу Фестивала памети, у јуну 2014. године, у Скупштини АП Војводине.

26.03.2014