media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Такмичење ученика у оквиру „Међународног фестивала памети” у Темишвару

Осмог маја 2014. године, у средњој стручној школи „Димитрије Леонида” у Темишвару, одржано је четврто по реду такмичење ученика школа из Србије и Румуније у оквиру глобалног „Међународног фестивала памети” (склапање вишебојних плочица, популарних мозгалица „Дорис”). На такмичењу су из Србије учествовали представници Хемијско-медицинске школе из Вршца, а из Темишвара ‒ ученици Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић”.
Сада већ традиционално међународно образовно такмичење организовао је Инспекторат за образовање жупаније Тимиш, уз пуну подршку Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице АП Војводине (Секретаријат) и Генералног конзулата. Учесницима су се обратили директор румунске школе домаћина Маријус Хузој, потом подсекретар Секретаријата Мато Грозница, директор Хемијско-медицинске школе из Вршца Вељко Стојановић, и генерални конзул Лазар Манојловић. Они су нагласили значај сарадње образовних институција и ученика Републике Србије и Румуније, али и свих других земаља учесница у овом успешном међународном пројекту, њихово упознавање, корисну размену знања и искустава, а у конкретном случају ‒ успешно подстицање дечје маште и креативности.
„Међународни фестивал памети” окупља 1500 ученика из осам земаља ‒ Србија, Румунија, Мађарска, Чешка, Словачка, Хрватска, Италија и Аустрија, и једанаест европских региона. Финале великог регионалног образовног такмичења одржаће се средином јуна у Новом Саду.

08.05.2014