media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Четврти међународни фестивал памети

Пробуди своју креативност – размишљај иновативно

У суботу 14. јуна 2014. гoдине, у 12 часова, у Скупштини Аутономне покрајине Војводине одржалa се свечаност поводом проглашења победника Четвртог међународног фестивала памети.
Као домаћини, ученике финалисте, њихове професоре, представнике регија, представнике амбасада Румуније, Словачке, Хрватске, Мађарске и Чешке, поздравили су потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине – господин Миливој Вребалов, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу – господин Бранислав Бугарски и подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице – господин Мато Грозница.

‒ Рад, знање и труд на дуге стазе се увек исплате ‒ рекао је овом приликом потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Миливој Вребалов и подсетио је присутне на имена великих научника, стваралаца и иноватора из земаља из којих долазе сами учесници фестивала, а међу њима је поменуо Михајла Пупина, Николу Теслу као и нобеловца Иву Андрића, који су задужили човечанство. Он је честитао свим професорима и наставницима као и учесницима и пожелео да своје знање и искуство надограђују.
‒ Нема будућности без знања о прошлости, а будућности нема без иновација. Само она друштва која подржавају иновације и нове идеје могу да напредују, а развијају се она која су отворена и подстичу конкуренцију знања. Предуслови да друштво буде богато и развијено јесу да се заштити интелектуална својина и системски подстиче иновативност, а то је задатак институција и политичара – нагласио је Миливој Вребалов.
Обраћајући се учесницима, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски рекао је да је међурегионална сарадња дала темељ да се испуне конкретне активности, да се млади људи такмиче и да заједнички стварају основу за будућност. Он је учесницима пожелео добродошлицу у Војводину и Србију и изразио наду да ће у току дводневног боравка у Новом Саду стећи пријатељства за цео живот. ‒ У сваком погледу, ваш основни мотив треба да буде знање, али морате да научите да умете да га примените, да размишљате и развијате сопствену креативност, јер ћете бити креатори онога што ће да омогући квалитетан живот већини ‒ рекао је Бранислав Бугарски.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница рекао је да је Фестивал памети осмишљен тако да стимулише ученике на креативно размишљање, а њихове идеје се генеришу у иновације које могу бити од опште користи. Подсекретар је укратко говорио и о настанку и циљу фестивала; 2010. године америчка фондација „Mартин Гарднер” покренула је идеју да се у целом свету одржи фестивал под називом „Celebration of Mind”, на коме би се људи подстакли на размишљање (joy of thinking) што је уједно тема којој је Мартин Гарднер као публициста посветио цео свој живот, популаризацијом мозгалица и креативних игара. Позив је тада прихваћен у 50 земаља и то у 25 америчких савезних држава и још 25 земаља, а данас се ова акција реализује у више од 150 земаља на свих седам континената.

Основни циљ Фестивала памети јесте да пружи шансу ученицима средњих школа да покажу колико су креативни и колико су способни за логичко размишљање и закључивање. Знање стечено у школи је добра полазна основа, али то знање треба креативно применити у пракси. За то је неопходно имати поверење у сопствене вредности то јест самопоуздање и креативни начин размишљања заснован на смелим и новим идејама, уз пуно маште и довитљивости. Фестивал памети управо подстиче учеснике да изађу из шаблона (out of the box), размишљају одважно и маштовито, без аутоцензуре, да верују у себе и не одустају од својих идеја пре него што покушају да их остваре.

‒ Верујемо у нашу омладину и на овај начин им дајемо шансу да покажу да су иновативни и креативни и да могу бити носиоци будућег развоја. Желимо да им помогнемо овим пројектом, чиме подстичемо и сарадњу региона која је вишеструко корисна, и настојаћемо да се пројекат шири кроз повезивање региона и умрежавање људских потенцијала, јер се партнерским односом може постићи већи заједнички прогрес ‒ истакао је Мато Грозница.

Слоган овогодишњег фестивала је „Пробуди своју креативност, размишљај иновативно”, а идејни творац фестивала је Здравко Живковић.
Победницима су овом приликом уручене вредне награде, а троје најбољих су из Мађарске и Војводине, па су друго и прво место освојили учесници из Старе Пазове и Руме. Из Војводине, у финале су се пласирали ученици из 11 средњих школа из Старе Пазове, Руме, Кикинде, Србобрана, Новог Сада, Зрењанина, Бачке Тополе, Вршца, Сенте и Беле Цркве.

О десет победника Четвртог међународног фестивала памети одлучивао је дванаесточлани међународни жири, међу којима су председник жирија Бранислав Радошевић, као и Весна Да Винча, Љубомир Кустудић, проф. др Предраг Шиђанин, као и чланови жирија који су гласали електронским путем из Сједињених Држава, Канаде, Аустралије, Грчке, Словеније и Немачке.
Први пут су учествовали представници школа из појединих региона Италије, Чешке, Аустрије, Мађарске и Хрватске. На фестивалу је учествовало осам држава, 11 региона, 20 градова, 35 школа и преко 1200 ученика.
Пројекат је покренут 2010. године, а одвија се под покровитељством Покрајинске владе, и за његову реализацију задужен је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице.

Галерија слике

19.06.2014