media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета представника Британског савета у Србији

1

Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, у четвртак 24. јула у Плавој сали примио је представнике Британског савета (British Council) Тонија О’ Брајана (Британски савет у Србији, директор за западни Балкан), Александра Јоксића (Британски савет у Србији, оперативни директор) и Кристијана Рајковића (Британски савет у Србији, менаџер за пројекте енглеског језика и пословни развој).
Секретар Њилаш је изразио задовољство зато што се упознао с гостима и истакао досадашњу изузетно добру сарадњу Покрајинске владе, Секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и тима Британског савета у Србији, те је исказао жељу да се ова сарадња у будућности још више развија.
Тема пријатељског разговора, између осталог, била је сарадња на пројекту „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине”. На основу пројекта, двојезичка настава подразумева извођење наставе појединих предмета на српском (или мађарском) и енглеском језику, у склопу наставног плана и програма које утврђује министарство у припремном предшколском програму у години пред полазак у основну школу, у основној школи и у средњој школи. Ученици усвајају градиво у истом обиму и према истим критеријумима као и остали који те предмете слушају само на матерњем језику. Главни циљ двојезичке наставе јесте да пружи ученицима одличну језичку и комуникацијску компетенцију у стручној терминологији. Страни језик постаје средство за стицање језичких и нејезичких знања и вештина, а матерњи и енглески језик се не искључују већ се надопуњују.
Господин Њилаш је рекао да је циљ покрајинског секретаријата и Покрајинске владе да прошири овај значајан пројекат на целу Војводину, а у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја ‒ и на Републику Србију. По секретаровим речима, стечено искуство у четрнаест установа у девет локалних самоуправа у Војводини изузетно је важно за надоградњу и за остваривање још бољег и успешнијег резултата на пољу билингвалне наставе и евалуације, едукације, студијског путовања у Велику Британију, па чак и онлајн едукације просветних радника. Постоји могућност да се у овај рад и пројекат укључе и други секретаријати (нпр. Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова), рекао је господин Њилаш.
Тони О’ Брајан је са задовољством констатовао да ће се започета сарадња с Покрајинском владом и Покрајинским секретаријатом за образовање, управу и националне заједнице успешно наставити с новоизабраним потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром, јер како је и сам рекао, отворени су за сваки вид сарадње. По његовим речима, увођење билингвалне наставе је један од најзначајнијих пројеката Британског савета у Србији, а евалуација је следећи циљ.
Кристијан Рајковић, менаџер Британског савета у Србији за пројекте енглеског језика и пословни развој, између осталог, истакао је значај техничких тренинга ‒ обуке за наставнике, као што су „лицем у лице” (face to face), а потом значај онлајн едукације Универзитета у Кембриџу и сталне обуке наставника.
Александар Јоксић, оперативни директор Британског савета у Србији, укратко је изнео програм нових вештина за професоре којима енглески језик није примарни, па им баш због тога треба обезбедити њихово учење. Представљање нових техника за професоре, као и нових праваца у просвети, потом другачији вид учења у школама и курсевима, изузетно је значајно за успешнији рад у просветним установама.
Поред секретара и представника Британског савета, разговору су присуствовали и Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, Дејан Авдаловић, саветник председника Покрајинске владе, госпођа Ленке Ердељ, директорка Педагошког завода Војводине, др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада и Жолт Сакалаш, координатор радне групе за пројекат двојезичке наставе „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине”.
Госпођа Ленке Ердељ, директорка Педагошког завода Војводине, у свом излагању саопштила је да је завод активно укључен у рад билингвалне наставе и да оформљени стручни тим дуго ради на реализацији овог пројекта. На јесен ће тај тим тестирањем стећи увид у досадашњи рад и имати конкретне резултате на основу којих ће се моћи аплицирати у будућем периоду.
Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, истакао је значај стеченог искуства у реализацији билингвалне наставе у Аутономној покрајини Војводини и изразио задовољство што је донекле и правно регулисан овај процес ‒ наиме, до скора није постојао пропис о вођењу евиденција, сведочанстава, уџбеника, потребном смањењу норме двојезичких наставника и тако даље.
Жолт Сакалаш, координатор радне групе за пројекат двојезичке наставе „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине” рекао је да ће се као члан радне групе заложити за употпуњавање правне регулативе. Надаље је истакао и важност побољшања уџбеника и приручника за билингвалну наставу.
Др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај” из Новог Сада, овом приликом захвалио је за подршку Покрајинске владе, а посебно Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице за материјалну помоћ овој огледној гимназији, где се већ годинама успешно спроводи билингвална настава. Захваљујући томе, у гимназији ће се увести интерактивна настава, јер, по речима директора, визуелни приступ у настави веома је значајан у едукацији младих, а отвара и нови спектар могућности у раду.
Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, и представници Британског савета у Србији, на крају разговора закључили су да ће још више учврстити и унапредити сарадњу на пројекту „Увођење двојезичке наставе на српском и енглеском језику у установе образовања и васпитања на територији АП Војводине”.

25.07.2014

  • 1