media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

VIII Камп толеранције

27072014kamp1.JPG

У недељу, 27. јула, свечано је отворен VIII Камп толеранције дунавских земаља и регија, који се традиционално одржава у Бачкој Тополи.
У препуној сали Дома културе, у име домаћина, присутне и госте поздравила је Мелинда Кокаи Мерњак, градоначелница Бачке Тополе, која је између осталог рекла да ће општина за ових седам дана „усвојити” све кампере учеснике као драге чланове породице. Позвала је да будемо толерантни целе године и увек, у сваком погледу, а не само у ових недељу дана колико манифестација траје.
Поздравне речи је упутио и Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице. Он је истакао да је у Аутономној покрајини Војводини у службеној употреби шест језика и писама и да с поносом може рећи да покрајина не само да негује, већ и свесрдно подржава национални, верски и културни идентитет свих националних заједница које живе на њеном тлу. Ових дана се Топола поистовећује са овим особинама. Мултикултурализам не сме да буде само теорија – рекао је Њилаш ‒ већ треба да буде део наше свакодневице и нашег живота. Пракса учвршћивања и популаризације толеранције јесте противтеза насиљу, мржњи и дискриминацији. Надаље, по речима секретара, јак национални идентитет и толеранција треба да се допуњују. „Бачка Топола ће наредних седам дана бити главни град толеранције у Европи” – рекао је Њилаш и додао: „Ви сте сада, а надам се и у будућности, амбасадори толеранције, мултикултурализма и свега што је изузетно битно за заједнички живот, суживот разних народа, нација, вера и култура.”
Шандор Егереши, који је идејни творац Кампа толеранције и председник Фондације Плави Дунав, такође је поздравио госте а посебно младе учеснике кампа и истакао да је питање толеранције истиснуто на маргину друштвених норми и баш зато сви заједно, а посебно млади, треба да се активно укључе у напоре да се побољша или исправи друштвена морална криза у свету. Он је уједно захвалио Покрајинској влади, Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице, на финансијском улагању, као и спонзорима, донаторима, без чије помоћи ова манифестација не би могла да се одржи.
Међу гостима били су још Гунтер Циш (Gunter Czisch) градоначелник Улма, Ана Томанова Маканова, потпредседница Скупштине АП Војводине, Мирослав Васин, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Бранислав Бугарски, вршилац функције покрајинског секретара за пољоприврду, и многи други.
На седмодневној манифестацији ове године учествоваће преко 120 младих из седам европских земаља Дунавске регије. Мото овогодишњег кампа је: „Будимо толерантни!”

28.07.2014

  • 27072014kamp1.JPG
  • 27072014kamp1.JPG
  • 27072014kamp1.JPG