media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Поклони за прваке

27darcekmssJPG

Драгоцена помоћ словачке Владе
Катарина Гажова

На свечаном сусрету у просторијама Матице словачке у Србији у Бачком Петровцу, у четвртак 26. јуна уручени су поклони за прваке који су се уписали у словачка одељења. Председница МСС Катарина Мелегова Мелихова срдачно је поздравила госте: Његову екселенцију амбасадора Републике Словачке у Београду – Јана Варшоа, заменика покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице – Александра Јовановића, председника општине Бачки Петровац – Павла Марчока и све присутне директоре школа у којима се настава одвија на словачком језику.
Председница је у уводном говору рекла да је додела поклона ђацима првацима словачких одељења јединствен догађај. Приликом посете премијера РС Роберта Фица Бачком Петровцу у фебруару, обратили су му се с молбом за подршку родитељима који су одлучили да своју децу упишу у словачка одељења. Матица је сачинила пројекат, а премијер Фицо је пројекат подржао са 15.000 евра. Ова средства употребљена су за куповину торби и школског прибора (ператонице, свеске, блокови за цртање, опрема за физичко васпитање) за 337 првака словачких одељења у Војводини.
Амбасадор Јан Варшо похвалио је председницу МСС Мелегову Мелихову и њене сараднике што су успели да реализују пројекат за прваке. Према његовим речима, амбасада Републике Словачке ће и убудуће подржавати овакве пројекте. Уједно је захвалио наставницима и директорима који раде у школама са словачким одељењима. После амбасадора, присутне је поздравио и Александар Јовановић из Покрајинске владе, а затим и председник општине – Павел Марчок. Председница МСС је на крају захвалила за помоћ амбасадору Варшоу, а потом је уручила поклоне у виду школског прибора из пројекта МСС, који је подржала Влада Републике Словачке, представницима школа из 16 војвођанских средина, који су срдачно захвалили у име деце, будућих првака. Том приликом, председница МСС Катарина Мелегова Мелихова нагласила је да је Матици Словачкој стало до тога да деца похађају наставу у словачким одељењима и да уче на словачком језику, јер су управо она наша будућност, као и да је уједно добар осећај што нам словачка Влада у овоме пружа подршку.

Извор слике и текста: Хлас луду (Hlas l'udu)
Превод: Преводилачка служба, Ана Вршка (Anna Vrška)

15.07.2014

  • 27darcekmssJPG