media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Школска 2014/2015. година

010920142.JPG

Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице, у понедељак 1. септембра у 10 часова одржао је конференцију за новинаре у Прес сали, поводом почетка нове школске 2014/2015. године.
Конференцији за штампу присуствовала је и Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање.
Покрајински секретар је у свом обраћању новинарима изнео да настава 1. септембра почиње широм Војводине у 45 локалних самоуправа, у 44 предшколскe установе, 383 основне и 121 средњој школи, за око 283.300 ђака. Истакао је да су све наше установе спремне за почетак школе, јер су у протеклом периоду урадиле неопходне и опсежне припреме. Све што је потребно у оквиру својих надлежности, учинили су и министарство, локалне самоуправе, национални савети ‒ када је реч о образовању припадника мањинских националних заједница, као и сам покрајински секретаријат.
У свом обраћању новинарима, Нилаш је између осталог рекао да је скоро вековна традиција да се 1. септембар везује за сам почетак нове школске године у предшколским, основним и средњим васпитно-образовним установама. Осим ђака и просветних радника, у нову школску годину, хтели или не, укључени су и родитељи. Образовање је континуитет који се не зауставља, па се тако на почетку сваке школске године само настављају они послови који су се радили и у претходним годинама. Дакако, савремени токови друштва траже да се сваке године процес усавршава и допуњује или да се понешто мења.
Између осталог, покрајински секретар је рекао:
„Као посебан пројекат, у Покрајини се годинама успешно спроводи пројекат билингвалне наставе, на српско-енглеском, српско-немачком, српско-француском језику, а у поступку је спровођење билингвалне наставе и на језицима националних мањина и на енглеском језику. Интересовање родитеља за овај вид образовања све је веће.”
Секретар је споменуо и ученичке домове при средњим школама, које Секретаријат свесрдно помаже. Посебна пажња приликом смештаја у домове посвећује се деци из маргиналних група и социјално осетљивих породица.
Секретар је надаље истакао да је ове 2014/2015. школске године, нажалост, мање ђака, посебно првака у основним школама. У односу на прошлу школску годину ‒ чак за 560 деце. Поред смањења природног прираштаја, међу разлозима је и миграција према иностранству.
Михаљ Њилаш се дотакао и теме штрајка просветних радника који је, по његовим речима, легално средство борбе за радничка права. Разумљива су настојања да се побошају услови и остваре та права, али деца не би требало да трпе због тога. Требало би применити неки други вид синдикалне борбе.
„Знамо сви да су нам држава и економија у великој кризи, што се одражава и на образовање. Али баш ту би требало да се најмање одрази, ту би требало најмање да се штеди, јер наша деца су наша будућност. Нова и боља времена ипак ће једном доћи, а ми их већ сада, у овом кризном окружењу, морамо припремити, едуковати на најбољи могући начин, оспособити их свим вештинама и спретношћу за та боља времена” – рекао је секретар.
На крају прес конференције, Њилаш је пожелео деци, ђацима, успех у школи и што више знања, а педагозима и родитељима пуно стрпљења, уз жељу да школа не буде само институција за образовање, него у истој мери и за ‒ васпитање.

01.09.2014

  • 010920142.JPG
  • 010920142.JPG
  • 010920142.JPG