media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Друга олимпијада техничког стваралаштва Југоисточне Европе

050920141

Асоцијација технике, информатике и образовања Југоисточне Европе, 28.08.2014. године, други пут је организовала Олимпијаду техничког стваралаштва, поново у Зрењанину. Своје експерименте, научне и техничке радове, изложили су млади истраживачи из Србије, али и из Румуније, Црне Горе, Бугарске, Босне и Херцеговине, Хрватске и Македоније. Према речима организатора, олимпијада је у потпуности оправдала сва очекивања. Одабрани су најбољи ученици из региона, те је и конкуренција била велика, али су, захваљујући оценама жирија који чине професори Техничког факултета „Михајло Пупин” и Високе техничке школе струковних студија, издвојени најбољи.

За непуне три године од оснивања, Асоцијација је организовала више сусрета професора из земаља окружења, конференција и округлих столова. Размена искустава међу просветарима и такмичења ученика јесу приоритетни задаци овог струковног друштва. Упоредо с такмичењем ученика, представници чланица Асоцијације разговарали су на конференцији о стању и перспективама развоја технике и информатике у основним школама земаља у окружењу.

Секретаријат за образовање, управу и националне заједнице подржава акције које се покрећу ради унапређивања рада у школама и развоја стваралаштва код ученика. Ова олимпијада је добра прилика да се на нивоу Југоисточне Европе сусрећу наставници и ученици, те да том приликом размењују искуства и покажу своје домете у техничком стваралаштву.

Током Олимпијаде организована је и конференција под називом „Стање и перспективе развоја технике и информатике у основним школама земаља Југоисточне Европе”. Наглашено је да се техничко и информатичко образовање, без обзира на тешкоће, сврстало у једно веома модерно подручје, у складу с потребама XXИ века.

У име Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, обратио се подсекретар Мато Грозница. Он је истакао да Секретаријат и Покрајинска влада подржавају пројекте који подстичу акције у којима се промовишу млади креативци. Поред ове олимпијаде, Секретаријат подржава и друге пројекте, као што су: Дани информатике у школама Војводине и пројекат „Енергија је свуда око нас”, које реализује Центар за развој и примену науке, технологије и информатике. Ово је прилика да се, поред приказа радова ученика основних и средњих школа, вршњаци из региона међусобно упознају и да размењују своја искуства и знања.

Подсекретар Грозница, у обраћању на конференцији која је том приликом организована, истакао је и пројекат Секретаријата „Фестивал памети”, који поред Војводине укључује још десет региона из осам европских држава, а чији превасходни циљ је подизање нивоа креативности код средњошколаца (као предуслов за иновације у многим областима), односно сарадња у области образовања, али и регионалног повезивања.

Председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада, проф. др Слободан Попов, нагласио је да се са сигурношћу може рећи да ова олимпијада окупља врло талентоване учеснике, јер је свака држава пријавила најбоље ученике из ових области. Манифестација омогућава креативној и талентованој деци да покажу знање и умеће из различитих области, а пружа и могућност да захваљујући стеченом искуству, исти млади људи за неколико година учествују у унапређивању наше привреде.

У име града домаћина, учеснике олимпијаде је поздравио помоћник градоначелника Душко Радишић, који је озваничио почетак олимпијаде.

Најуспешнији ученици добили су дипломе, признања, плакете и похвале, а наставници – захвалнице за несебичан рад, преношење знања и подршку младима у развијању техничке културе.
Прошлогодишњу олимпијаду младих техничара финансијски је у целости подржао град Зрењанин, а овогодишњу олимпијаду већим делом подржала је Покрајинска влада преко ресорних секретаријата.

05.09.2014

  • 050920141
  • 050920141
  • 050920141