media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Фондови европске уније: Од идеје до реализације

Kanjiza1.JPG

Прес конференција Михаља Њилаша и Синише Лазића поводом почетка серије обука за просветне раднике о могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања

Кањижа/Нови Сад, 17. октобар 2014. године - Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи са Фондом ,,Европски послови'' АП Војводине покренуо је серију обука намењених просветним радницима у образовно-васпитним установама на територији АП Војводине, под називом „Фондови Европске уније: од идеје до реализације“. Реализацији овог значајног пројекта претходио је Протокол о сарадњи потписан у марту 2014. године и конференција под називом „Могућности коришћења ЕУ фондова у области образовања“ која је одржана у јуну ове године. године.
Први значајан корак у реализацији предвиђених циљева је организација обуке за представнике образовно-васпитних установа у писању пројектних предлога за конкурисање за средства европских фондова.
Прва тродневна обука започела је 15. октобра, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Кањижи. Тим поводом, данас су у Кањижи потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине Синиша Лазић, одржали конференцију за новинаре.
Покрајински секретар Михаљ Њилаш је, између осталог, истакао да у овом пројекту, односно у обуци, учествује 270 заинтересованих полазника. С обзиром на број пријављених образовно-васпитних установа и полазника, предвиђено је одржавање чак 11 обука у девет локалних самоуправа широм АП Војводине.
„На овој, првој обуци у Кањижи, имамо 22 полазника из три општине: из Сенте, Чоке и Кањиже. Велико ми је задовољство што смо заједно са Фондом и његовим директором, успели да остваримо изузетно добру сарадњу, сагледавши важност пројекта и заједно радили на његовој реализацији. Покрајина у овом пројекту, могу слободно да кажем, врши своју функцију и то на територији целе Војводине. Укључено је чак 106 васпитно-образовних установа широм покрајине. Пројекат је изузетно добро прихваћен од стране педагога,“ рекао је Њилаш и додао да обуку успешно спроводи тим људи из Фонда „Европски послови“ АП Војводине и Покрајинског секретаријата за образовање.

Синиша Лазић, директор Фонда, такође је изразио задовољство што је прва у низу обука покренута у Кањижи, у граду где су изузетни резултати постигнути захваљујући поверењу у локалну самоуправу.
„За наше друштво је од изузетног значаја раст економије, али да би смо то постигли потребно је првенствено адекватно образовање, јер се без знања не могу остварити успеси. Зато је од изузетне важности што се образовни систем у покрајини укључио у овај пројекат. Добро је да ће људи који се овде едукују, у скоријој, али и у даљој будућности, моћи остварити своје идеје и циљеве. То ћемо моћи да видимо и резимирамо до 2020. године,“ рекао је Лазић.

Наредна тродневна обука планирана је за 29. октобар и одржаће се у Сремској Митровици.

17.10.2014

  • Kanjiza1.JPG