media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Осуда вандалског чина

Jovanovic

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Aleksandar Jovanović najoštrije je danas osudio vandalizme kojima su širom Vojvodine napadane pekare čiji vlasnici su pripadnici albanske nacionalne zajednice.
Na konferenciji za novinare održanoj u Novom Sadu, ispred jedne od pekara napadnutih u sredu uveče, Jovanović je u ime Sekretarijata osudio sve divljačke napade koji su se u Vojvodini desili u protekla tri dana, od Sombora, Stare Pazove, Pančeva, Vršca i Novog Sada i pozvao nadležne organe da što hitnije reaguju.
"Ono što je zajedničko za sve ove napade, koji su postali svakodnevni, su dve stvari: prva je da su vlasnici ovih pekara uglavnom Albanci, a druga stvar je da niko od počinilaca do sada nije osumnjičen, priveden, saslušan niti je bilo ko uhapšen", naveo je Jovanović.
Komentarišući navode po kojima je policija vlasniku razbijene pekare poručila da neće ragovati jer su razbijena samo dva stakla, te da je materijalna šteta mala, Jovanović je pitao šta je potrebno da se desi da policija počne da radi svoj posao, da sprovodi zakone i poštuje Ustav.
"Ako imamo dva razbijena stakla jedno veče i niko ne čini ništa povodom toga, onda vidimo da u roku od tri dana imamo samo u Novom Sadu tri potpuno demolirana i upaljena objekta", istakao je zamenik pokrajinskog sekretara. Jovanović je ukazao da se u Vojvodini ljudi ne dele po nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, jezičkoj ili bilo kojoj drugoj podeli, nego po tome da li je čovek dobar ili loš.
"Niko, apsolutno niko u Vovjodini ne sme da bude predmet napada i svako mora da shvati da njegova bezbednost ne sme da bude ugrožena, kao ni bezbednost njegove porodice ili njegovo vlasništvo", istakao je Aleksandar Jovanović.
"Još jednom upućujem apel prema policiji da počnu odmah hitno da pronalaze počinioce. Jer, ako ništa ne radimo tri dana, doći ćemo u situaciju da će možda večeras biti ne tri, nego 33 objekta upaljena, da će nekome biti razbijena glava i da ćemo doći do situacije da više niko neće moći da reaguje niti da zaustavi", istakao je Jovanović, ukazujući da je Vojvodina sačinjena od različitosti koje su njeno bogatstvo i prednost.

17.10.2014

  • Jovanovic