media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Одржан округли сто под називом „Школски зелени круг”

IMG5816.JPG

У оквиру манифестације „Новосадска јесен”, традиционалне еколошке, привредне и туристичке манифестацијe која се сваке године одржава у новосадском Спенсу, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, организовали су округли сто под називом „Школски зелени круг”, који је одржан у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” за школску 2014/2015. годину.
Учесницима скупа најпре се обратио покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, који је истакао да је главни циљ да се повећа број партнера који учествује у овом значајном програму, као и број васпитнообразовних установа које су спремне да га реализују, те обезбеђивање већег и квалитетнијег фонда награда. Он је подсетио на то да је реч о уласку у шесту годину реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини”. „Оно што су циљеви наша три покрајинска секретаријата и партнера попут Покрета горана Војводине, веома важне организације која координира активности овог програма, али и RECAN – фонда за повраћај и рециклажу лименки, ЈП Нациналног парка „Фрушка гора”, ЈВП „Воде Војводине”, ЈП „Војводинашуме” и Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда” Меленци, јесте да проширимо број партнера и обезбедимо што већи фонд награда за децу, наставнике и васпитнообразовне установе које су укључене у програм, где су се показали као највреднији чувари природе и животне средине у нашој покрајини”, рекао је, између осталог, др Пузовић.
Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Александар Јовановић, истакао је да је посебно задовољство учествовати у једном процесу који напредује. То је илустровао и податком који говори да је у претходних пет година у релизацију програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” укључено преко 380 васпитнообразовних установа, те је навео је овај број у сталном порасту. „Са задовољством пратимо развој петогодишњег рада овог програма и начин на који се развијао и прилагођавао могућностима и потребама учесника. Надамо се да ћемо и ове године имати прилику да се дружимо и пратимо рад војвођанских образовних установа које су с нама биле током претходних година. Том програму ће се ове године придружити и неке нове образовне установе и школе којима брига о микросредини и окружењу, у којем свакодневно бораве, постаје начин размишљања и деловања и у свакодневном животу, а не само док траје програм За чистије и зеленије школе у Војводини”, рекао је, између осталог, заменик Јовановић. Том приликом похвалио је и труд, ентузијазам и енергију учесника у овом важном подухвату, нагласивши да оно што је било у склопу волонтерског рада сада има дубљи смисао, односно да представља саставни део програма. „Преношење знања изразито је важно на плану екологије, то је и кључни моменат, јер су резултати едукације увек далекосежни, а бавити се заштитом своје животне средине значи бавити се својом будућношћу”, истакао је Јовановић уз жеље да се осим државних институција, у овај значајан програм укључи и наш приватни сектор, те да наше друштво у целини покаже да сви настојимо да изградимо свест о томе.
Помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Сава Добранић, такође је изнео део настојања секретаријата чији је представник, о потреби подизања свести на плану обновљивих извора енергије, још у најранијем узрасту. Указао је на то да је веома битно да се овај програм настави, те да ће поменути секретаријат на сваки начин подржати ову успешну сарадњу и убудуће.
Начелник Школске управе за Јужнобачки и Сремски округ Петар Виђикант учесницима и партнерима у овом пројкту, а посебно школама, пожело је успех у даљем раду на овом значајном послу.
У оквиру округлог стола представљени су и резултати истраживања петогодишњег циклуса реализације овог програма, чији показатељи говоре да број учесника у њему неумитно расте. Укупно 95 одсто представника циљне групе чуло је за овај програм, а 49 одсто учествује у његовој реализацији. Највећи интерес и резултат, од понуђених активности, остварен је у оквиру озелењавања простора и рециклаже.

24.10.2014

  • IMG5816.JPG
  • IMG5816.JPG