media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета Генералном конзулату Републике Србије у Трсту

PA242985.JPG

ТРСТ, 24.10.2014.
Делегација Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, коју је предводио потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, током посете Аутономном региону Фриули‒Венеција‒Ђулија, посетила је и Генерални конзулат Републике Србије у Трсту.
Делегацију је примио генерални конзул Драган Кићановић, са сарадницима. Током разговора изражено је обострано задовољство због остваривања међурегионалне сарадње АП Војводине и региона Фриули‒Венеција‒Ђулија. Потпредседник Покрајинске владе укратко је информисао генералног конзула о досадашњим активностима, те исказао намеру да се у скоријој будућности сарадња прошири. Генералном конзулу је представљен пројекат „Фестивал памети”, где су поред неколико школа из Војводине, укључене и школе из још десет европских региона, међу којима и две школе из региона Фриули‒Венеција‒Ђулија.
Посебно је наглашена потреба проширења сарадње на плану очувања идентитета националних мањина, будући да у Трсту и околини живи преко десет хиљада припадника српске заједнице. С обзиром на богато искуство и праксу очувања идентитета националних мањина у Војводини, закључено је да такав модел може и треба да се искористи за помоћ српској заједници у Трсту, на плану очувања националног и културног идентитета. С тим у вези, наговештена је потенцијална сарадња школа из Србије (Војводине) са школама из Трста и околине, у којима већ постоји неки облик наставе на српском језику.
У веома отвореном и садржајном разговору, господин Кићановић, прослављени кошаркаш, сада у улози генералног конзула, исказао је велику заинтересованост, те је у разговору закључено да конзулат треба да буде активно укључен у остваривање будућег партнерства. Кићановић је изразио спремност да помогне будућу сарадњу, како институционалним капацитетима конзулата, тако и својим личним ангажовањем. У делегацији покрајинског секретаријата био је и подсекретар Мато Грозница, као и Здравко Живковић, креатор игрице „Дорис”, која је основа за реализацију „Фестивала памети”.

28.10.2014

  • PA242985.JPG
  • PA242985.JPG
  • PA242985.JPG