media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

„Куп толеранције 2014”

kuptolerancije.JPG

Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини

У Зрењанину почео овогодишњи „Куп толеранције”
Зрењанин / Нови Сад, 21. новембар 2014.
Подсекретар покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Мато Грозница, отворио је јубиларнo, десетo по реду, такмичење „Куп толеранције 2014” у Културном центру у Зрењанину. Присутнима се у име града домаћина обратио Љубомир Станисављев, заменик председника Скупштине града Зрењанина.
Подсекретар је, између осталог, истакао да се спортско такмичење с додатним културним садржајима – „Куп толеранције”, већ десети пут реализује у оквиру пројекта Покрајинске владе „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини”. Циљеви акције јесу приближавање, међусобно упознавање и дружење припадника различитих националних и етничких заједница у Војводини, као и изграђивање и унапређивање међуетничког поверења и уважавања код младих у Војводини. „Идеја ове акције, као и сличних акција које спроводи секретаријат јесте да створи услове да се млади људи међусобно упознају, друже и на тај начин превазиђу потенцијалне међусобне предрасуде. На овим такмичењима нема губитника, овде свако ко учествује – побеђује. Због тога, свима који ће се такмичити желим, пре свега, угодан боравак и лепо дружење, желим да буду толерантнији него иначе, не само на овим такмичењима, већ где год били и шта год радили. Захваљујем свима који су дошли да покажу колико су спремни да се боре на спортском пољу, а где ће им у првом плану ипак бити уважавање противника са свим његовим различитостима”, рекао је подсекретар Мато Грозница.
Мото овогодишњег купа јесте „Толеришите различитости” и по речима домаћина, у овом случају реч толеранција неће значити трпети некога, већ свесрдно прихватити људе у њиховој различитости.
Љубомир Станисављев, заменик председника Скупштине града Зрењанина, истакао је да је поносан што је Зрењанин домаћин ове значајне манифестације, те је изразио задовољство што се спорт, и уопште физичка култура, на прави начин негују у Војводини. Датум одржавања ових спортских такмичења везује се за међународни Дан толеранције који је 16. новембра.
Промотери „Купа толеранције 2014” наши су истакнути светски прваци у баскету три на три – Душан Домевић, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић. Они су поносни што ће се наредна три дана дружити са основцима и средњошколцима из Војводине на спортским теренима, као и ван такмичења.
После пригодног програма, почела су и прва такмичења.
На „Купу толеранције 2014” учествује 48 екипа основних и средњих школа из целе Војводине, с више од 400 учесника. Куп траје до 23. новембра 2014. године.
Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, као носилац пројекта, реализује такмичења у сарадњи са Савезом за школски спорт Војводине.

21.11.2014

  • kuptolerancije.JPG