media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Представници образовних установа на трибини „Знањем против насиља”

У Скупштини АПВ одржана је трибина под називом „Знањем против насиља” посвећена родно заснованом насиљу, која је намењена наставницима и наставницама грађанског васпитања у средњим школама с циљем њиховог оспособљавања и усавршавања на тему насиља у партнерским односима. Трибину су организовали Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајински заштитник грађана – омбудсман. За реализацију је био задужен стручни тим Аутономног женског центра – невладине организације из Београда, чије је едукативне програме акредитовало Министарство рада и социјалне политике Републике Србије.
Трибина „Знањем против насиља” посвећена је родно заснованом насиљу, а одржава се уочи 25. новембра, који су Уједињене нације прогласиле Међународним даном борбе против насиља над женама. У оквиру кампање ,,16 дана активизма” предвиђено је да се наставници који предају грађанско васпитање или су на било који начин у спрези са овом облашћу – активирају и да својим предавањима помоћу конкретних вештина које су на овој обуци стекли, допринесу подизању свести младих о овом значајном друштвеном проблему. Након обуке, у свом раду са ученицима, наставници ће моћи ефикасније да обрађују тему насиља у породици и партнерским односима.
Помоћница покрајинског секретара за привреду, за област равноправности полова Анита Беретић, истакла је значај размене богатог искуства учесника, јер је управо то циљ оваквих сусрета: „Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова је предлагач прве стратегије која се системски бавила борбом против насиља над женама и родно заснованог насиља. Управо је у Скупштини АП Војводине још 2008. године усвојена прва стратегија. Једна од лепота доношења те стратегије јесте и чињеница да је усвојена једногласно, што је значило много зато што су на тај начин посланици АПВ послали снажну, пре свега, политичку поруку да сви заједно желимо да градимо друштво где је толеранција на насиље на нултој тачки. То је и даље наш мисионарски циљ. У сарадњи с нашим партнерима, првенствено са Аутономним женским центром, спроводили смо Стратегију захваљујући великом међународном пројекту који је одобрен Секретаријату, подршком УН у износу од скоро милион долара, што је уз буџетска средства Војводине омогућило да се стратегија имплементира у свих 45 општина и градова током пет година. Што је још важније, ових дана смо на прагу усвајања нове стратегије за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима, коју је Покрајинска влада усвојила. Као Војводина изнова ћемо показати да идемо, не само у корак с временом и тенденцијама, него и корак напред. То не желимо да сачувамо за себе, већ да наше добре праксе, добре моделе понудимо целој Србији”, рекла је помоћница Беретић.
Љубица Срђанов, помоћница секретара за образовање, такође је поздравила присутне и истакла важност оваквих трибина, те је напоменула да се мора обратити пажња и на едукацију деце већ од малих ногу, у породици, у предшколским установама и наравно у школама. Правилном едукацијом може се само стати на пут свакаквој дискриминацији а нарочито дискриминацији међу половима.
Превенција и заштита од насиља у породици и партнерским односима део је политике коју Покрајинска влада активно спроводи на територији АП Војводине и то посебним стратешким документима и радом покрајинских институција. Имајући у виду да је насиље над женама глобални феномен, веома је важно да млади људи крену од себе, негујући културу здравог партнерског односа, супротстављајући се насилним односима, свесни тога да нису сами.

24.11.2014