media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета сомборским школама

jovanovic

Александа Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Љубица Срђанов, помоћница секретара за образовање су данас, 5. децембра 2014. године посетили Основну школу „Никола Вукичевић“ и Гимназију „Вељко Петровић“ у Сомбору. Циљ посете је првенствено била прикупљање информација од стране директора ових просветних институција од стране директора о безбедности деце-ученика за време одржавања штрајка просветних радника.
Заменик Јовановић је у свом обраћању директорима истакао да је Покрајинском секретаријату за образовање приоритет брига и положај ученика у овим специфичним условима одржавања наставе. Његова питања су се односила на организацију слободног времена, када ученици нису на настави: да ли је Школски одбор, Савет родитеља, Школска управа и родитељи ученика на адекватан начин (дневно у континуитету) обавештени у овим ванредним ситуацијама која су настала у школама због штрајка просветних радника. Заменика је интересовало где и под којим условима су збринута деца, поготово ученици путници који нису из Сомбора. Да ли је на адекватан начин организовано дежурство и надгледање ученика ван наставе. „Ученици морају да буду на сигурном у својим просветним институцијама, под будим оком наставника или професора. Никако не смеју бити без надзора, а поготово не ван својих школа. Родитељи ђака мору да знају у сваком моменту где им се деца налазе“ рекао је Јовановић. Истакао је и то да покрајински секретаријат не улази у проблематику и суштину штрајка просветних радника већ само брине и жели да води рачуна о безбедности ученика.
Љубица Срђанов, помоћница секретара за образовање је саветовала директоре да на адекватан начин и свакодневно морају да имају комуникацију са Синдикатима просветних радника, а да буду у комуникацији са Саветом родитеља и Школским Одбором.
Закључак заменика и помоћнице је да ће се сарадња са просветним установама на територији АП Војводини наставити а секретаријат за образовање ће и убудуће да пратити ситуацију у школама за време штрајка у оквиру својих надлежности.
На састанку су били присутни Ђуро Буловић, директор ОШ „Никола Вукичевић“, Ђурађ Милановић, члан градског већа задужен за образовање, Горан Тодорић, начелник одељења за образовање у Сомбору, Борислав Станичков, начелник школске управе Сомбор и Јован Трифунов, директор Гимназије „Вељко Петровић“.

04.12.2014

  • jovanovic