media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Састанак са новоизабраним председницима Националних савета

Sastanaknacsav2.JPG

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, састао се данас са новоизабраним председницима 14 националних савета националних мањина са територије АП Војводине.

Овом приликом потписани су уговори о додели новчаних средстава овим покрајинским институцијама за финансирање њихових редовних делатности. Реч је о средствима издвојеним ребалансом овогодишњег покрајинског буџета. Овом приликом разговорано је и о унапређивању сарадње између ресорног секретаријата и националних савета националних мањина.

Покрајински секретар Михаљ Њилаш осврнуо се на финансирање рада националних савета националних мањина, који имају регистровано седиште на територији АП Војводине. Како је подсетио, у 2014. години за њихово финансирање, Секретаријат је издвојио 40.000.000 динара за редовну и 15.000.000 динара за развојну делатност. Ребалансом покрајинског буџета обезбеђено је додатних 20.000.000 динара за финансирање ових институција.

„Износ средстава за доделу се утврђује на основу упитника, које почетком сваке године, Секретаријат доставља националним саветима са територије АП Војводине, како би унели податке за своју националну заједницу у вези са остваривањем надлежности у области образовања, културе, информисања и службене употребе језика и писама“, истакао је Михаљ Њилаш. Он је указао да се на основу података из достављених упитника, утврђује број бодова и одређују износи за доделу финансијских средстава за сваки национални савет, у складу са буџетским средствима за наведену намену у одређеној буџетској години.
Јанош Орос, помоћник покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице је укратко изложио ситуацију која је нажалост евидентна у нашем законодавству. Како је истакао, правно није јасно дефинисана ингеренција националних савета, пошто у неким сегментима закона Уставни суд је утврдио да више одредби закона о националним саветима националних мањина нису у сагласности са Уставом.

Присутни председници и представници националних савета су приликом данашњег сусрета укратко представили своје планове и досадашњи рад, уз констатацију да је предстојећа сарадња са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице од изузетног значаја за ове институције, као и потреба умрежавања свих националних савета у циљу заједничког интереса.
Покрајински секретар Михаљ Њилаш је предложио да поновни сусрет са председницима националних савета буде одржан у марту 2015. године.

15.12.2014

  • Sastanaknacsav2.JPG
  • Sastanaknacsav2.JPG
  • Sastanaknacsav2.JPG
  • Sastanaknacsav2.JPG