media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета основној школи и гимназији у Вршцу

Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, и Љубица Срђанов, помоћница секретара за образовање, данас, 12. децембра 2014. године, одржали су радни састанак с директорима Основне школе „Младост” и Гимназије „Борислав Петров Браца” у Вршцу. Циљ њихове посете првенствено је био прикупљање информација од директора ових просветних институција о безбедности ученика за време одржавања штрајка просветних радника.
У просторијама гимназије, поред челника секретаријата за образовање били су присутни и Татјана Јашин Мојсе, директорица ОШ „Младост”, председник школског одбора Данило Мајсторовић, Тамара Пешић, директорица гимназије, Горан Николић, председник школског одбора гимназије, као и представници синдиката просветних радника из две поменуте школе, те представници педагошке и психолошке службе основне школе и гимназије.
Александар Јовановић, као и досад, у свом обраћању директорима и присутнима истакао је да је Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице приоритет брига и положај ученика у овим специфичним условима одржавања наставе. Његова питања су се односила првенствено на организацију слободног времена, када ученици нису на настави и под којим условима су збринути, поготово ученици који путују.
Татјана Јашин Мојсе, директорица Основне школе „Младост” обавестила је заменика покрајинског секретара за образовање о стању у школи, где и како је организован продужени боравак за ученике, будући да су часови скраћени на 30 минута. Ученицима је на располагању и школска библиотека са свим додатним садржајима, наравно под будним оком дежурних наставника. О ванредној ситуацији у школи за време штрајка просветних радника, обавештени су школски одбор и родитељи.
У Гимназији „Борислав Петровић Браца” ситуација је другачија, јер у овој образовно-васпитној установи настава траје 30 минута, али због појединих професора који ипак држе редовну наставу у трајању од 45 минута, настава у сменама се не завршава раније. У гимназији је такође организовано дежурство професора, међутим, сугестија представника Покрајинског секретаријата била је да ово дежурство треба појачати. Наиме, по виђењу Александра Јовановића и Љубице Срђанов, није довољно редовно дежурство професора као у време када се настава одржава у уобичајеним околностима. Директорица гимназије и председник школског одбора сложили су се с предлогом, те ће одсад бити појачано дежурство у овој установи. Ђаци путници ове средње школе, као и раније, користе превоз по устаљеном реду вожње.
Александар Јовановић и Љубица Срђанов још једном су истакли да ће се сарадња с просветним установама на територији АП Војводине наставити, те да ће секретаријат за образовање и убудуће, у оквиру својих надлежности, пратити ситуацију у школама за време штрајка.

12.12.2014