media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Бачу

Безбедност деце-ученика за време одржавања штрајка просветних радника спада у приоритет надлежности Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Тим поводом, одржан је радни састанак у петак 26. децембра 2014. године у Бачу, у Основној школи „Вук Караџић” коју су посетили Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара и Љубица Срђанов, помоћница покрајинског секретара за образовање.
Том приликом, поред челника секретаријата за образовање, у просторијама основне школе били су присутни и представници Основне школе „Иво Лола Рибар” из Плавке, Предшколске установе „Колибри” из Бача, Основне школе „Алекса Шантић” из Вајске, Пољопривредне школе из Бача, Основне школе „Јан Колар” из Селенче, Основне школе „Моша Пијаде” из Бачког Новог Села и наравно домаћини из ОШ „Вук Караџић”.
У свом обраћању директорима и присутнима, заменик Јовановић истакао је да је Покрајинском секретаријату за образовање , прописе, управу и националне мањине – националне заједнице приоритет брига и положај ученика у овим специфичним условима одржавања наставе. Имајући у виду да је у војвођанским школама почео зимски распуст, његова питања су се односила првенствено на организацију слободног времена, када ученици нису били на настави и под којим условима су били збринути пред крај првог полугодишта. Такође су разговарали и о томе под којим условима ће се настава одвијати у другом полугодишту ако се штрајк просветних радника буде наставио. Заменик и помоћница секретара за образовање дали су савете присутнима, како и на шта треба да обрате посебну пажњу, када је реч о деци-ученицима у ванредним условима у којима се настава одвија. Редовна сарадња и обавештавање Школских одбора, Савета родитеља и самих родитеља, мора да се одвија у свакодневној комуникацији. Представници покрајинског секретаријата су, поред осталог, били задовољни што је наставничко веће у овим школама и поред свих тешкоћа, завршило свој посао, што су на крају закључили оцене ђацима и поделили им књижице.
Овај радни састанак био је веома успешан, понајвише због тога што су сви били заинтересовани за дијалог. Присутни су показали колико им је значајно мишљење, савети и сарадња с Покрајинским секретаријатом за образовање. То се видело већ на самом почетку састанка, будући да је присуствовало досад највећи број представника просветних установа, синдиката, школског одбора па и највише просветних инспектора и чланова Општинског већа: Милоданка Илић, директорица ОШ „Иво Лола Рибар” из Плавне, Марина Врањеш, председница синдиката СПРВ, Радојка Тубић, председница Синдиката УСПРС, Ана Бошкић, директорица ПУ „Колибри” из Бача, Лела Милиновић, ПУ „Колибри”, чланица Општинског већа, Александра Берић, директорица ОШ „Алекса Шантић” из Вајске, Татјана Петровић, ОШ „Алекса Шантић” председница синдиката УСПРС, Дајана Максимовић, в.д. директорка ОШ „Вук Караџић” из Бача, Небојша Милановић, председник Школског одбора ОШ „Вук Караџић”, Биљана Бијелић, секретар ОШ „Вук Караџић”, Љубица Мишић, председница Синдиката ОШ „Вук Караџић”, Фачаеа Либушка, директор Пољопривредне школе из Бача, Марко Зелинчевић, председник Школског одбора Пољопривредне школе, Дејан Ђурановић, председник Синдиката Пољопривредне школе, Катарина Врабчењак, директорица ОШ „Јан Колар” из Селенче, Наташа Клиновски, председница Синдиката ОШ „Јан Колар”, Светлана Зорановић, директорица ОШ „Моша Пијаде” из Бачког Новог Села и Наташа Будић, просветни инспектор из Општинске управе Бач.
На крају радног састанка, заменик Јовановић и помоћница покрајинског секретара за образовање Љубица Срђанов, још једном су истакли да ће се сарадња с просветним установама на територији АП Војводине наставити, те да ће секретаријат за образовање и убудуће пратити ситуацију у школама за време штрајка, у оквиру својих надлежности.

29.12.2014