media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

„Фестивал памети” и у Републици Бугарској – почетак сарадње с Видинским округом

Vidin-2

Једна од идеја „Фестивала памети”, пројекта под покровитељством Покрајинске владе, јесте његово ширење, укључивањем нових региона. С тим у вези, по први пут је овај фестивал одржан у Видинском округу у Републици Бугарској. Град Видин је посетила делегација АП Војводине, односно Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, коју су сачињавали: Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар, Мато Грозница, подсекретар Секретаријата и Здравко Живковић, секретар радног тела Покрајинске владе и аутор игре „ДОРИС”. Они су у кабинету градоначелника Града Видина, главног града истоименог округа, разговарали с челницима општине коју су представљали госпођа Борислава Борисова, заменица градоначелника, госпођа Емилија Николова, директорка Дирекције за образовање и Лидија Михаилова, саветница за образовање, као и господин Венцислав Станев, директор школског центра „Цар Симеон Велики”.

Иако је наша делегација у овом месту гостовала по први пут, домаћини су показали изузетну заинтересованост за сарадњу наша два региона. Стога је наша делегација представила рад Секретаријата, те је разговарала о појединим актуелним темама у области образовања, посебно о међурегионалној сарадњи у овој области, као и сарадњи на реализацији заједничких пројеката округа Видин и АП Војводине. Домаћини су указали и на могућност спровођења нових заједничких пројеката, независно од „Фестивала памети”, који би обухватали размену ученика и наставника, као и одржавање семинара и других скупова у оквиру европских пројеката у које је већ укључен овај бугарски регион.

Представници школског центра „Цар Симеон Велики” из Видина приказали су просторије овог центра нашој делегацији, која се пријатно изненадила високим нивоом опремљености школе, наставничких средстава и опреме за извођење наставе. Такође, гостима је укратко представљен систем образовања у тој земљи, односно завидан степен развијености школства. Могло се констатовати да је после реформе школства све подређено постизању што бољег нивоа знања код деце, као и то да је безбедност деце у школским објектима на изузетно високом нивоу.

У оквиру пројекта „Фестивал памети”, своју креативност и иновативност показали су ученици Природно-математичке гимназије „Ekzarh Antim I” и школског центра „Цар Симеон Велики” из Видина, а као њихови гости учествовали су ученици Медицинске школе из Зајечара и ученици Медицинске школе из Ниша. Такмичење ученика веома је успешно реализовано, а радови ученика из све четири средње школе прошли су квалификациони тест. Након креативних радионица, одржан је и састанак с челницима школа учесница, које су представљали: Венцислав Станев, директор школског центра „Цар Симеон Велики”, Жени Спасова, заменица директора Природно-математичке гимназије „Ekzarh Antim I”, Данијела Бранковић из Медицинске школе Зајечар и Биљана Карличић, из медицинске школе из Ниша. Том приликом, они су обећали да ће, уз помоћ града Видина и Видинског округа, доћи на финални договор у Нови Сад, уколико међународни жири буде изабрао радове појединих ученика, који би се тако пласирали у финале „Фестивала памети”. Планирано је да се овај фестивал одржи у мajу 2015. године, у Скупштини АП Војводине у Новом Саду.

Целокупно гостовање наше делегације пропратили су локални медији. На крају ове радне посете домаћини су приредили и шетњу ради упознавања самог места, као и ради упознавања историјских споменика града Видина.

26.12.2014

  • Vidin-2
  • Vidin-2
  • Vidin-2
  • Vidin-2
  • Vidin-2
  • Vidin-2
  • Vidin-2