media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Алибунару - све мање ђака првака!

alibunar2.JPG

Недостатак стручног кадра, алармантно смањење броја првака, безбедност деце, оронула фискултурна сала, као и организовање превоза ученика током трајања штрајка просветара - невоље су које тиште ОШ „Душан Јерковић” у Банатском Карловцу, ОШ „2. Октобар” у Николинцима и ОШ „Томаш Гариг Масарик” у Јаношику, као и средњу Економско-трговинску школу „Доситеј Обрадовић” у Алибунару.
О овим горућим питањима с директорима и представницима управе школа разговарали су 28. јануара 2015. године у Алибунару челници Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице - заменик покрајинског секретара Александар Јовановић и помоћница покрајинског секретара Љубица Срђанов.
Основна школа „Томаш Гариг Масарик” с наставом на словачком језику, следеће школске године неће имати ни једног ђака првака!
Поред овога, због Уредбе о незапошљавања, у школи је и недовољно стручног кадра.
Основна школа „2. октобар” из Николинаца с наставом на румунском језику, такође има мањак квалитетног наставничког кадра, а нове школске године очекују само шест првака!
Поред тога, безбедност ученика ове школе је угрожена због близине магистралног пута. Школи би био потребан и новац за обнову фискултурне сале, која је у изузетно оронула.
У Основној школи „Душан Јерковић” из Банатског Карловца, јединој школи у општини која има наставу само на српском језику, смањује се број деце-полазника у школу. У наредној, школској 2015/2016. у клупе ће сести само двадесетак првака.
Средња Економско-трговинска школа „Доситеј Обрадовић”, с настаом на српском и румунском језику, је у законском штрајку и часови трају по 30 минута. То је, између осталог, пореметило превоз ученика и у школи се надају да ће ово ускоро успешно решити у сарадњи са локалном самоуправом. Због већег броја ученика-путника, разматра се могућност оснивања дома ученика.
Директор школе „Доситеј Обрадовић” Србин Дору уручио је заменику покрајинског секретара Александру Јовановићу плакету поводом педесет година постојања школе и у знак дугогодишње сарадње с Покрајинским секретаријатом за образовање.
Састанку у Алибунару присуствовали су и: Иван Вања Лалић, члан општинског већа задужен за образовање, Зорица Вујновић просветна инспекторка, Србин Дору директор школе у Алибунару, Нада Петић секретарка школе, Слађана Буљ Петухов педагошкиња/психолошкиња, Дарко Чекеревац представник Школског одбора, Јосиф Тапалага представник Савета родитеља. Из Основне школе „Душан Јерковић” из Банатских Карловаца били су директорка Александра Лазић, секретарка Славица Ћирковић, педагошкиња/психолошкиња Марија Филић, представница Школског одбора Снежана Радовановић и представник Савета родитеља Дарко Чекеревац. Представници ОШ „Томаш Гариг Масарик” из Јаношика били су Зузана Халабрин – директорка и Јанко Такач – педагог/психолог, док су на радном састанку у име ОШ „2. октобар” из Николинаца били Мариора Ђурић – директорка, Јелена Станојевић – секретарка школе и Сорин Менгер – представник Школског одбора.

28.01.2015

  • alibunar2.JPG
  • alibunar2.JPG
  • alibunar2.JPG