media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Додела награда - „Енергија је свуда око нас 2014”

Energijasvuda1.JPG

На завршној свечаности пројекта „Енергија је свуда око нас 2014”, која је одржана данас, 29. јануара 2015. гoдине, у холу зграде Покрајинске владе, уручене су награде најуспешнијој основној и средњој школи у Војводини.
Присутне је у име домаћина, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, поздравио Мато Грозница, подсекретар. Скупу су се обратили и инж. Драган Нешић, технички директор београдске фирме „Симпролит”, проф. др Маријана Царић, председница Привредне академије, у име Факултета за економију и инжењерски менаџмент – Фимек и универзитетски професор Слободан Попов председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, координатор пројекта.
Мато Грозница је у свом поздравном говору истакао да је у изградњи енергетски одговорног друштва, једна од полазних тачака едукација младих и изразио задовољство због припрема за наставак ове акције и у наредним годинама. „У двадесет и првом веку се подразумева да се деца већ од најмлађих узраста упознају са енергетским ресурсима, који су, нажалост, изузетно ограничени и поред правилног коришћења, мора се радити и на њиховој штедњи. ” – рекао је подсекретар.
Проф. др Царић је, између осталог, истакла: „Мисија овог пројекта јесте да креирањем и ширењем нових знања из области енергетике и индустријског инжењерства створимо висококвалитетне интердисциплинарне и аналитички чврсте образовне програме од практичне вредности и све ово у складу са очувањем животне средине.”
Проф. Слободан Попов је говорио о суштинској важности ове манифестације. „Енергија је свуда око нас” је манифестација која се одвијала у основним и средњим школама у АП Војводини током 2014. године. Овим пројектом треба да се укаже, не само да енергије има у изобиљу, већ да око нас постоје и разни извори и разне могућности да се до ње дође, а које до сада нису искоришћене. С обзиром на то да су претходне реализације пројекта задовољиле, чак и превазишле очекивања, организатори сматрају да је овогодишња реализација још више допринела промоцији постављеног циља. Пројекат је иновиран и обогаћен на бази сугестија и искустава из претходне реализације. Манифестација, у коју су укључена деца предшколског узраста и ученици основних и средњих школа, представља најцелисходнији пут ка развијању односа према енергији која је све већи проблем цивилизације.

Учесници пројекта су своја решења давали у неком од модалитета за који су се слободно опредељивали: 1. Модели или макете, 2. Мултимедијалне презентације, 3. Литерарни радови, 4. Ликовни радови, 5. Фотографије. На завршној манифестацији награђени учесници су демонстрирали своје креације и решења до којих су дошли током акције.
За 2014. годину, две најуспешније школе су Основна школа „Вук Караџић” из Црвенке и Гимназија „Душан Васиљев” из Кикинде. Београдска фирма „Симпролит” била је спонзор рачунарске опреме која је представљала награду за првопласиране. Ученицима и менторима додељене су вредне награде и дипломе.
После првог дела завршне манифестације, званице су у Клубу посланика Скупштине Аутономне покрајине Војводине присуствовале прослави 15. годишњице Центра за развој и примену науке, технологије и информатике (CNTI). Скупу се поред подсекретара Мата Грознице и председника (CNTI) проф. др Слободана Попова, обратио и проф. др Мирчета Даниловић и други. Присутнима су укратко презентовали значај и успехе, будуће планове и визију Центра. Свечаност се завршила доделом захвалница и признања истакнутим члановима тог центра.
Покровитељ ове манифестације, која се реализује већ пету школску годину, јесте Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, док је организатор и реализатор Центар за развој и примену науке, технологије и информатике.

Фотографије са догађаја

29.01.2015

  • Energijasvuda1.JPG
  • Energijasvuda1.JPG
  • Energijasvuda1.JPG