media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Белој Цркви

BelaCrkva2

Поред мера које се спроводе како би се остварила безбедност ученика у образовним институцијама, представници школа могу да изнесу и проблеме у својим институцијама али и достигнућа својих ученика приликом радног састанка са представницима Покрајинског секретаријата за образовање – рекао је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, данас, 6. фебруара 2015. године, на почетку радног сусрета у Белој Цркви.
Он је с помоћницом покрајинског секретара за образовање Љубицом Срђанов посетио Техничку школу „Сава Мунћан” из Беле Цркве, Белоцркванску гимназију и Економску школу, Основне школе „Марко Стојановић” из Врачевог Гаја и „Михаил Садовеану” из Гребенаца. Школа домаћин је била Техничка школа „Сава Мунћан” из Беле Цркве
Љубица Срђанов је изјавила да ће овакве посете, које представници Секретаријата обављају по школама на територији АП Војводине, допринети директној и бољој сарадњи са школама, непосредној комуникацији не само са представницима образовних установа већ и са педагозима, психолозима, Саветом родитеља и Школским одбором.
Професори су информисали представнике Секретаријата да у општини Бела Црква ниједна школа није у штрајку и зато нису морали ни да израде план за посебну безбедност својих ученика. Утврђено је да је сарадња школе и савета родитеља добра, да је превоз ученика из Врачевог Гаја организована тако што наставници дежурају до поласка аутобуса са својим ученицима. Наиме у овом месту остоји једна централна школа и 3 издвојена објекта која имају одељења само до 4 разреда а ученици настављају 5. Разред у централној школи и тада користе аутобуски превоз. Од 240 ученика 37 деце похађа наставу по инклузивном програму. То су деца већином из социјано депримираних средина.
ОШ „Михаил Садовеану“ из Гребенаца је једина школа у општини која има само наставу на румунском језику и имају изузетно добру сарадњу са Националним саветом румунске националне мањине. Након завршетка основне школе, ученици у великом броју настављају школвање на матерњем језику у Вршцу у гимназији а студије уписују и у Темишвару.
Белоцркванска гимназија је због смањења броја деце морала пре 10 година да поред општег гимназијског смера уведе и економски смер. На овакав начин школе изузетно добро функционишу и имају изванредну сарању са школом из Теплица у Чешкој. Наиме сваке године по једно дете иде на размену у тај град и то на период од 3 месеца.
Откад су увели видео надзор у Техничкој школи „Сава Мунћан“, број крађа и насиља се драстично смањио. Ову школу похађају ђаци и из других општина: Ковин, Вршац и из Браничевског округа. Уз донације ЕУ и Фонда руских кадета, успели са да опреме информатички- и кабинет за руски језик. Увели су и инклкузивно образовање у овој средњој школи.
Слободан Живковић, члан градског већа Бела Црква задужен за образовање је изјавио да је локална самоуправа развила изузетно добру сарадњу са школама на територији Беле Цркве а и са родитељима. То није било тако тешко, пошто се ради о малој средини.
Просветна инспекторка Валентина Симиџија-Хоц је исто задовољна добром и квалитетном сарадњом са школама и додала да успешно решавају све евентуалне проблеме.

Радном састанку у Белој Цркви присуствовали су представници Техничке школе „Сава Мунћан“ Жељко Стаменковић директор, Миланка Тодоров секретарка школе, Јовица Јовановић педагог/психолог, Данијела Кашић-Ђурђев представница Школског одбора и Драган Перашевић, представник Савета родитеља. Испред Белоцркванске гимназије и Економске школе присутни су били директорка Мирјана Панчић Бужек, секретарка школе Темира Лукетић, педагошкиња/психолошкиња Виорика Старовић, представник Школског одбора у исто време и Савета родитеља Александар Кручичан. Из Основне школе „Марко Стојановић“ из Врачевог гаја били су в.д. директорка Татјана Сота, секретарка Данијела Чежек, Педагог/псхилог Дарко Костић, представница Школског одбора Стојанка Анђелић и представник Савета родитеља Анђелко Мојсилов. Из Основне школе „Михаил Садовеану“ из Гребенаца присутни су били директор Александар Шајин, секретар школе Стеван Вукашинов, педагошкиња/психолошкиња Наташа Петровић, представник Школског одбора Илија Аврам и представник Савета родитеља Јон Путник.

05.02.2015

  • BelaCrkva2
  • BelaCrkva2