media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета школама у Пећинцима

Pecinci2.JPG

Уз мере које се спроводе како би се остварила безбедност ученика у образовним институцијама, представници школа могу да изнесу и проблеме с којима се сусрећу. Овакав вид радног састанка показао се као изузетно користан и на овај начин се стиче поверење и остварује добра сарадња с покрајинским органом – рекао је Александар Јовановић, заменик покрајинског секретара, данас, 11. фебруара 2015. године, на почетку радног сусрета у Пећинцима.
Он је с помоћницом покрајинског секретара за образовање Љубицом Срђанов посетио Техничку школу „Миленко Веркић Неша”, која је била домаћин, а присуствовали су и представници Основне школе „Душан Јерковић Уча” из Шимановаца, Основне школе „Душан Вукасовић Диоген” из Купинова и Основне школе „Слободан Бајић Паја” из Пећинаца.
Ово је десети састанак по реду, односно десета општина на територији АП Војводина где смо одржали радне састанке са челницима школа. Увиђају се специфичности сваке школе и локалне средине, међутим, без обзира на величину и развијеност општина, образовне установе сусрећу се са сличним проблемима – рекла је помоћница покрајинског секретара за образовање Љубица Срђанов.
Представници покрајинског секретаријата су овом приликом били обавештени да се у Техничкој школи „Миленко Веркић Неша” успешно спроводи дуални систем образовања (сарадња с привредом у виду обављања стручне праксе ученика трогодишњих профила). Школа добро сарађује са фирмом „Бош”, која стипендира ученике профила ‒ индустријски механичар. Наиме, ученицима овог смера они обезбеђују стипендије и превоз. Након завршеног школовања, поменута фирма запошљава најбоље и највредније ученике.
Ова школа је у законски одређеном штрајку просветних радника и настава траје 30 минута по часу. Преосталих 15 минута ђаци и професори проводе заједно у учионицама.
Основна школа „Душан Јерковић Уча” из Шимановаца има још три издвојена објекта у Сремским Михаљевцима, Карловчићима и Дечу. Ови објекти имају веома лошу инфраструктуру, и проблем са грејањем. Без обзира на лоше услове, школа има веома успешне ђаке, а то потврђује и средња оцена на крају првог полугодишта ‒ 4,12. Због близине магистралног пута, угрожена је безбедност деце. То је и највећи проблем ове школе.
Слична ситуација је и у Купинову, где је захваљујући општинским новчаним средствима, око школе изграђена ограда која је повећала безбедност деце. Нажалост, продужен боравак у овој школи за децу ромске националности и децу из социјално угрожених породица, због финансија, затворен је још 2013. године. Општина нема довољно новца, а постоји велика потреба за продуженим боравком.
У Пећинцима аутопревозници и локална самоуправа изузетно добро сарађују око финансирања превоза ученика. Међутим, велики проблем представља чињеница да основна школа дели школску зграду са средњом школом: основци су преподне на настави, а средњошколци поподне, што онемогућава примену адекватне кабинетске наставе. И у овој образовној установи запослени су у штрајку. Професори су организовани и ђаци су под надзором.
Представници општине Пећинци изјавили су да регресирају превоз ученика од 50 до 100 посто, у зависности од успеха и социјалног стања породице. Ове године су успели да поделе 1800 новогодишњих пакетића ученицима основних школа, али и деци из предшколске установе. За средњошколце општина организује матурантску параду.
У сарадњи са Фондом „ЕУ послови” АП Војводина, организовали су обуку за запослене у општини и директоре школа за писање пројеката за финансирање из фондова ЕУ.

12.02.2015

  • Pecinci2.JPG
  • Pecinci2.JPG